Algemeen

De slag bij Nieuwolda, maar tegen welke prijs….

- advertentie -

Nieuwolda – Op 10 mei gaat de documentaire in première met als titel ‘De slag om Nieuwolda’, gemaakt door Remko Meijer (geboren in Nieuwe Pekela en opgegroeid in Winschoten) en Benjamin Feenstra met als acteur Jonathan Both, die soldaat speelt bij Nieuwolda. Deze documentaire is dan vanaf 17:00 uur te zien via het Youtube kanaal ‘chervideoproductie’. En daarna ook gelijk op OldambtNu.nl. Een documentaire met een gesneuvelde soldaat, één zwaar gewond, en 6 doodgeschoten Duitsers.

- advertentie -

Verzet
Deze documentaire gaat over het heldhaftig verzet tegen de Duitsers op 10 mei 1940 van de inname van Nederland in het noorden, middels de gepantserde trein die bij Winschoten tot een halt werd gebracht. Het doel was van de Duitsers om in één keer Noord-Nederland binnen te vallen en de Afsluitdijk te bezetten en  over te steken naar Amsterdam.  Doordat de spoorbrug bij Winschoten door het verzet is opgeblazen, is de gepantserde trein voor een deel naar beneden gestort en is deze actie om zeep geholpen.

Documentaires
Filmmaker Remko Meijer is betrokken bij het 10e Natresbataljon A compagnie: (A-Cie): “Ik ben reservist  bij het 10e Natres bataljon, maar ik ben mijn hele leven al lang geïnteresseerd en gepassioneerd geweest in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ooit begonnen met het videobedrijf met het maken van huwelijksreportages, maar daar ben ik mee gestopt en ben mij volledig gaan wijden aan het maken van documentaires die alles te maken hebben met het verloop in de Tweede Wereldoorlog”.

Training
Als reservist heb je te maken met twee keer in de maand een training en één keer in het half jaar een meerdaagse oefening. En daarnaast kunnen ze ook worden ingezet voor terroristenbestrijding Nederland, een samenwerkingsverband met beroepsmilitairen en de politie. Maar daarnaast is hij professioneel bezig om thematische documentaires te maken.

Remko: “Over de meidagen van 1940 is heel weinig bekend. Iedereen kent de grote slagen in 1945, maar toen had ik samen met Benjamin Feenstra het idee opgepakt en ook richting de Nationale Reserve toen, om het begin in beeld te willen brengen. De eerste reportage over de Grebbeberg die we hebben gemaakt was heel erg op emotie gericht, maar de tweede die we hebben gemaakt op Kornwerderzand op de Afsluitdijk, is meer geschiedkundig. Deze derde nu in Nieuwolda, is een combinatie van die twee.”

“Een heel bijzonder verhaal”
Remko: “Wij willen de waarheid vertellen, of althans zo dicht mogelijk bij de waarheid. In Nieuwolda zijn destijds twee kazematten (bunkers) gebouwd. Helaas zijn deze bunkers helemaal verdwenen. Wij hebben de oorspronkelijke kaart waar deze bunkers hebben gelegen kunnen bemachtigen, waardoor wij een goed beeld hebben gekregen, om deze documentaire te  kunnen maken.”

- advertentie -

Spoorbrug opgeblazen
De meeste soldaten die daar gelegerd waren, kwamen uit het hele land, waren zo’n dertig jaar, en hadden allen een gezin met kinderen. “Op 5 mei hoorden deze soldaten de knallen vanuit Winschoten, waar deze pantsertrein bij Nieuweschans de grens over is gestoken, en de brug is opgeblazen, waardoor de trein naar beneden is gestort.  De bedoeling van de Duitsers was om met deze pantsertrein in één keer door te stoten via Groningen naar de Afsluitdijk. Maar dat is dus bij Winschoten misgelopen,” aldus Remko.

- advertentie - 

10 mei
“De Duitsers hadden toen twee lijnen de O lijn en de Q lijn, de O lijn liep helemaal langs de grens en de Q (de vertragingslijn) lijn kwam dus ook langs Nieuwolda. En om 08:30 uur waren de Duitsers op 10 mei in Nieuwolda. De brug bij Nieuwolda mocht eigenlijk niet opgeblazen worden, omdat deze ervoor bedoeld was dat de troepen zich terug konden trekken,” aldus Remko Meijer.

Er gebeurt veel meer in deze documentaire, die zeker de moeite waard is om te bekijken.  Woensdag 10 mei  vanaf 17:00 uur op OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button