Algemeen

Raimond & Saskia (12): Op avontuur in Oostenrijk

- advertentie -

Raimond en Saskia emigreren vanuit Winschoten naar Oostenrijk, we volgen ze op de voet en plaatsen elke maand op OldambtNu.nl een artikel. Wil je alle edities teruglezen? Klik dan hier.

Winschoten/ Villach- Erlendorf (AT) –
Nog één keer videobellen met Saskia… “Ik ben moe…en er begint een nieuw hoofdstuk” is het eerste wat Saskia zegt.  Van bouwvakker naar gastvrouw. Want dat is de transformatie.

- advertentie -

Het begon met de verhuizing naar Oostenrijk, het waarmaken van met name Raimond zijn droom om te emigreren naar het land waar hij aan verknocht was. Het niet uitstellen tot “later” maar het leven “nu” leven. Saskia volgde haar grote liefde graag.  Een mooie plek in Erlendorf gevonden, waar ze in de garage een appartementencomplex wilden realiseren.

Het woonhuis maakten ze eerst tot een gerieflijk huis om te kunnen ontspannen na het klussen. In het begin moest de houtkachel nog worden gestookt voor er warm water kwam. Toen het huis op orde was begon het slopen in de garage. Grote hopen puin werden afgevoerd en het opbouwen kon beginnen. Enthousiast, gedreven en met een gezonde dosis realiteitszin werkten ze gestaag door. Raimond had zijn werk in Nederland nog, het leeuwendeel nam Saskia voor haar kiezen.  Muren metselen, tegelen, vloeren leggen…In de geest van Pipi Langkous “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” werden de appartementen opgebouwd tot stijlvolle ruimtes.

Tussendoor werd er gestudeerd op de Duitse taal en was het soms wennen aan de cultuur. Maar het beviel ze. Er werd kennis gemaakt met de “nachtbarschaft” die het stel van harte welkom heette. Blij dat er weer reuring in het dorp was, en het toch iets verwaarloosde huis weer strak in de verf zat. Want ja, Oostenrijkers houden wel van “ordentlich”.

Eind april was er de opening door de burgemeester, in aanwezigheid van familie, vrienden en bekenden. SBS6 was er om de laatste opnames te maken voor “Het roer om”. In totaal acht draaidagen en zo’n 120 filmpjes verder is het nog even afwachten of de uitzending voor of na de zomer is. We houden u op de hoogte.

Nu is er dan de andere rol voor Saskia. De rol van gastvrouw. De eerste gasten zouden daags na de opening komen, maar een week ervoor melden zich er al toeristen die graag enkele dagen wilden overnachten. Tja, maar even improviseren dan maar. Nog steeds op tijd uit bed, ontbijt maken voor de gasten, aanwezig zijn voor het geval dat…maar ook; tijd voor wandelingen, de tuin, of gewoon even niets. Een jaar in de hoogste versnelling dat voel je. De vermoeidheid in je lijf, de vermoeidheid in je hoofd. Maar bovenal het gevoel van “we did it!”

Het gesprek afronden is deze keer een beetje ongemakkelijk…naast het delen van de maandelijkse stand van zaken over het appartementencomplex en het inburgeren in Oostenrijk, de week dat ik er met vriend Hans ben geweest, waren er ook de “of the record” dingetjes. Het bijkletsen aan de keukentafel. In beeld, met de cappuccino en toch 1200 km er tussen.  Het delen van klein en soms groter lief en leed….

Raimond en Saskia, heel veel plezier en succes gewenst!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button