Cultuur

Grunneger Laidjesfestival gewonnen door ‘vreemde eend’ Hister: ‘We zijn misschien een beetje gek’

- advertentie -

Oldambt – De band Hister uit Groningen is de winnaar van het Grunneger Laidjesfestival 2023. De publieksprijs werd gewonnen door Remko Rotgers uit Winschoten. De zesde editie van het festival werd gehouden in het Der Aa-theater in de stad.

- advertentie -

Hister bestaat uit Michel Weber (drums/zang) en Merel Weijer (basgitaar/zang). Naast een muzikaal duo zijn de twee ook levenspartners. De twee hadden nooit verwacht dat ze het Grunneger Laidjesfestival zouden winnen.

‘Onwaarschijnlijk’, zegt Weber. ‘We zijn misschien een beetje gek, tenminste dat denk ik altijd. We maken een beetje gekke muziek en je moet er van houden. Ik had het echt niet verwacht’, zegt Weijer.

Weber is een bekende drummer in de Groningse muziekwereld. Hij speelde eerder in gitaarbandjes als Benjamin B., Audiotransparent en Avery Plains. Weijer begint pas net met optreden, maar heeft wel gelijk de smaak te pakken. Volgende week zaterdag presenteert de band hun eerste EP in poppodium Simplon.

‘Ik ben superblij’
Aan de zesde editie van het Grunneger Laidjesfestival deden negen totaal verschillende acts mee. Het publiek werd getrakteerd op blues, hiphop en nog veel meer genres. Naast Hister viel Remko Rotgers uit Winschoten in de prijzen. Hij won de publieksprijs en werd als tweede uitgeroepen door de jury. Rotgers was nogal onder de indruk van alle respons op zijn optreden.

‘Ik schrijf een beetje liedjes. Daar ben ik nog niet zo lang geleden mee begonnen’, zegt Rotgers. ‘Ik heb de publieksprijs gewonnen dus ik ben superblij. Mijn avond kan niet meer stuk.’

Jurycommentaar
Alle acts speelden twee nummers. Voorzitter van de jury was zanger en multi-instrumentalist Arnold Veeman. Hij was erg tevreden over het niveau van de avond. De twee winnende acts staken er volgens hem wel echt boven uit.

‘Het publiek wilde volgens mij Remko heel graag op nummer een hebben. Wij ergens ook wel, maar we hebben ook naar de originaliteit gekeken. Voor ons was Hister toch wel nummer een’, zegt Veeman.

Potentie
Volgens Veeman was het aanwijzen van een winnaar een lastige keuze maar hebben de ervaring van Hister plus de spannende balans tussen muziek en zang uiteindelijk de doorslag gegeven. Van beide acts verwacht Veeman in de toekomst nog veel te horen.

‘Ze hebben allebei de potentie om groter te worden. Remko moet nog wat groeien. Hij moet lekker bezig blijven en dan kunnen we straks niet meer om hem heen’, besluit Veeman.

De winnaars van de avond krijgen 500 euro.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button