Algemeen
Veel gelezen

McDonald’s in Winschoten verjaagt probleemjongeren met klassieke muziek: ‘Het werkt’

- advertentie -

Winschoten – De McDonald’s in Winschoten heeft een bijzondere manier bedacht om hangjeugd te weren zo meldt RTV Noord. In het restaurant is overdag vlotte muziek te horen, maar ‘s avonds gaat de knop om. Dan komt er klassieke muziek uit de boxen.

- advertentie -

‘Het werkt’, vertelt Jeroen Kleve. Hij is de manager van het filiaal.

Verhuisd van de parkeergarage
Winschoten heeft te maken met probleemjongeren. Volgens de gemeente Oldambt vormen ‘kinderen van maximaal een jaar of vijftien jeugdbendes’. Die tieners dealen drugs, stichten brand, plegen geweld en zorgen op andere manieren voor overlast. De gemeente trekt 750.000 euro uit om de problemen aan te pakken.
De tieners verzamelden zich eerst in parkeergarage ‘t Rond in Winschoten. Maar toen Oldambt ging werken met openings- en sluitingstijden, verplaatste het probleem zich. Bijvoorbeeld naar de McDonald’s in Winschoten.
Kleve: ‘De jeugd is luidruchtig en er vindt een bepaalde mate van vandalisme plaats. Het is gewoon hinderlijk voor iedereen. Ze slopen wel eens een bord en maken extreem veel rommel, maar hebben ook een keer iets opgeblazen met vuurwerk.’

Regels… en klassieke muziek
Omdat Kleve wil dat het filiaal een leuke plek is en blijft, moeten bezoekers zich na 20.00 uur aan bepaalde regels houden. Er mogen maximaal twee scholieren per keer naar binnen, er mag maar in een bepaald gedeelte van het restaurant gezeten worden en bezoekers zijn verplicht om iets te kopen.

En er wordt dus klassieke muziek gedraaid. Op de vraag of het klopt dat er ‘s avonds saaiere muziek wordt gedraaid, begint Kleve hard te lachen. ‘Nee, nee. Saai zou ik niet willen zeggen, haha! Ik noem het liever een aangepaste muziekkeuze. Maar het klopt dat dat een van de maatregelen is. Wij willen met dit pakket aan maatregelen voorkomen dat hier grote groepen komen.’

En de maatregelen werken, zegt Kleve. ‘Zeker! Wij zijn hier nu een maand mee bezig en de grote groepen jongelui die we voorheen hadden, hebben we nu niet meer.’

Parkeergarage weer open?
Dan nog even terug naar de parkeergarage in winkelcentrum ‘t Rond. Toen de hangjeugd daar voor overlast zorgde, besloot de gemeente Oldambt om met openings- en sluitingstijden te werken. De parkeergarage gaat op gewone avonden dicht om 18.00 uur en op vrijdagavond, tijdens koopavond, om 21.00 uur.

De meeste mensen weten dat wel, maar er zijn altijd bezoekers die dat niet weten. Pascal Meinders van ondernemersvereniging City Club Winschoten: ‘Die sluitingstijden moeten eraf. Daardoor is het regelmatig zo dat mensen niet bij hun auto kunnen. Dan kun je een speciaal nummer bellen of aanbellen bij alle bewoners van het gebouw, maar dan moet je maar geluk hebben dat iemand je wil helpen.’

Hij pleit ervoor dat de parkeergarage helemaal niet meer op slot gaat. Op de vraag of hij dan niet vreest voor de hangjeugd, luidt het antwoord: ‘Die kans is er, maar daar moeten de politie en de gemeente gewoon op handhaven.’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button