Partnerbijdragen (advertentie)

Zet de eerste stap met vergroening van je tuin met graszoden

- advertentie -

Groningen – Natuurlijk staat de provincie Groningen, maar ook Oldambt bekend als een groene regio. Toch vallen er aan verduurzaming en bescherming van het klimaat nog heel wat groene stappen te zetten. Vanuit de overheid worden er tal van maatregelen genomen en zelfs subsidies aangeboden om de verduurzaming van dorpen, steden en regio’s in een stroomversnelling te brengen.

- advertentie -

Wil je ook je eigen woonomgeving beter beschermen tegen klimaatverandering dan kun je daar zelf eigenlijk meteen mee beginnen. Kijk je uit je raam, dan bestaat er de kans dat veel voortuinen compleet betegeld zijn. Het is echter niet moeilijk om daar snel verandering in aan te brengen. Zo levert het aanleggen van graszoden al snel een verbluffend resultaat op. Zo zijn Bodenstaff graszoden een kwalitatief goede en duurzame keuze. Deze worden namelijk aangelegd zonder netting. Zo blijft je bodem gezond en is er geen vervuiling met microplastics.

Hemelwater
Het kan niemand ontgaan zijn dat in Nederland periodes van droogte afgewisseld worden met grote hoeveelheden hemelwater. Doordat er jarenlang een verstening van tuinen heeft plaatsgevonden kon onze riolering deze grote hoeveelheid regenwater die in korte periode valt vaak niet goed verwerken.

Oplossingen
Door in tuinen de tegels te vervangen door graszoden kunnen er snel meters gemaakt worden om een buurt te vergroenen. Graszoden kopen Groningen is dan een voor de hand liggende optie. Gras als natuurlijke bodembedekker zorgt ervoor dat overtollig water snel in de grond kan zakken. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om de optie van groene daken te benutten.

Groene daken bufferen namelijk regenwater tijdens hevige regenbuien. Hoewel lang niet alle daken geschikt zijn voor vergroening brengen ze wel de natuur terug in dorpen en steden. Groene daken trekken door de beplanting namelijk insecten en vogels aan. Zo bestaat er in de gemeente Groningen zelfs een subsidieregeling voor het aanbrengen van een groen dak. Bijkomend voordeel van zo’n groene bedekking op het dak is dat het isolerend werkt en dus energiebesparend is als een soort extra isolatieschil op je huis.

Basis
Het ligt echter voor de hand om als basis een groene tuin te nemen. Dus tegels eruit en graszoden er in. Het is vooral een snelle oplossing die echt zoden aan de dijk zet. Na het aanleggen van het gazon kan een tuin daarna makkelijk verfraaid worden met bomen, planten, bloemen en struiken. Zo creëer je een mooie groene oase in je eigen tuin die je kunt aanvullen met een mooie loungeset en een buitenkeuken. Zo is het perfecte tuinplaatje pas helemaal kompleet en kan de zomer niet vroeg genoeg beginnen.

- advertentie -

Overige klimaat maatregelen
Naast het aanbrengen van graszoden, planten, struiken en bomen zijn er nog tal van maatregelen die je kunt nemen om je eigen omgeving te verduurzamen. Denk daarbij aan de aanschaf van een regenton, waarmee je planten en struiken kunt bewateren. Een andere optie is het maken van groene gevels of een plek voor een kleine moestuin creëren. Wil je er helemaal een lusthof van maken dan kun je niet om de aanplant van fruitbomen heen. Zo is je tuin dan niet alleen groen maar ook nog eens lekker. Hoe mooi is dat!

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button