Algemeen

Burgemeester Sikkema op visite bij 100-jarige Lau de Winter

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen maandag was burgemeester Sikkema op visite bij de 100-jarige Lau de Winter. Ze werd ontvangen door Lau en zijn kinderen in de achtertuin van zijn huis. De zondag ervoor hebben ze een groot feest gehad met de hele familie.

- advertentie -

Geboren in Zeeland
Lau werd 22 mei 1923 geboren in Nisse, Zeeland. Hij groeide op in een groot rooms katholiek gezin met zes broers en één zus. Omdat alle broers boer wilden worden en er geen boerderijen in Zeeland meer te koop waren, verhuisde hij in 1951 naar een boerderij op de Bult in de toenmalige gemeente Bellingwolde. Hij trouwde in datzelfde jaar met de Zeeuwse Maleen Vermuë.

Op de Bult kregen Lau en Maleen vijf kinderen: Corry, Jack, Piet, José en Annie. Dochter José is helaas op 14-jarige leeftijd door een noodlottig ongeval overleden. Inmiddels heeft Lau 12 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen, nummer 24 is onderweg.

Lees verder onder de foto.

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Lau is altijd met hart en nieren boer geweest, eerst op de Bult, later in Oudeschans. In 1988 nam één van zijn zonen de boerderij over, gevolgd door in 2021 twee kleinzonen.

In 2013 verhuisde hij op 90-jarige leeftijd samen met zijn vrouw Maleen (toen 92 jaar) naar Winschoten. Maleen is daar in september 2020 op 99-jarige leeftijd overleden. Ze waren toen 69 jaar getrouwd. Hij mist haar enorm, maar is ook dankbaar dat ze zoveel jaren samen hebben gehad.

- advertentie -

Eigen wijn
Lau is nog altijd erg geïnteresseerd in de werkzaamheden op de boerderij en gaat er regelmatig naar toe. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zet hij het werk al jaren op kleine schaal voort in zijn achtertuin. Hier verbouwt hij allerlei groente en fruit. Van de druiven maakt hij zelfs zijn eigen wijn, waar ook de burgemeester tijdens haar bezoek een klein glaasje van krijgt.

- advertentie - 

Lau is altijd erg actief geweest. Alhoewel hij sinds een paar maanden niet meer fietst, probeert hij nog steeds zijn dagelijkse beweging te halen: hetzij door een wandeling in zijn buurt, hetzij door mee te doen met het programma ‘Nederland beweegt’ op NPO 2. Elke maandagmiddag klaverjast hij in de Boschpoort en om de woensdag met zijn zoon, dochter en een kennis bij hem thuis. Al 74 jaar zit hij steevast op zondagochtend in de kerk. Nee, stil zitten zit er niet bij voor Lau de Winter. Op naar het volgende jaar!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button