Partnerbijdragen (advertentie)

Hoe kan een juridisch geschil je bedrijfsvoering beïnvloeden?

- advertentie -

Het is bijzonder vervelend wanneer je als ondernemer in Oldambt betrokken raakt bij een juridisch geschil. Dit geldt niet alleen voor kleine of (middel)grote bedrijven, maar net zo goed voor zzp’ers. Een juridisch geschil kan namelijk veel invloed hebben op je bedrijfsvoering. Helaas ziet nog niet iedere ondernemer in de gemeente Oldambt dit in. Daarom leggen we je hier uit in welke opzichten een juridisch geschil je bedrijfsvoering kan beïnvloeden.

- advertentie -

Verminderde liquiditeit
Als je betrokken raakt bij een juridisch geschil, kan dit je behoorlijk veel geld kosten. Allereerst moet je juridische hulp inschakelen, zoals een advocaat. Vaak kun je hier niet omheen, want binnen jouw bedrijf is waarschijnlijk onvoldoende kennis aanwezig om het conflict zelf af te handelen. Loopt een conflict uit op een rechtszaak? Dan krijg je ook te maken met proceskosten. Als je uiteindelijk aan het kortste eind trekt, moet je waarschijnlijk een boete of schadevergoeding betalen. Door deze kosten kan de liquiditeit van je bedrijf verminderen en dat heeft vaak een negatieve invloed op de bedrijfsvoering.

Wil je voorkomen dat een juridisch geschil zorgt voor een verminderde liquiditeit? Verzeker je dan voor rechtsbijstand. Binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering vallen niet alleen de kosten voor juridische hulp, maar ook de proceskosten die je bij verlies aan de andere partij moet betalen. Je houdt op deze manier voldoende geld over om bijvoorbeeld te investeren of de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen.

Je kunt failliet gaan
Door de hoge kosten die een juridisch geschil met zich mee kan brengen, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Onderneem je al langere tijd en heb je een aardige buffer opgebouwd? Dan gaat je bedrijf waarschijnlijk niet direct op de fles. Deze kans is een stuk  groter als je net een eenmanszaak gestart bent. Een rechtsbijstandverzekering voor zzp kan je in dat geval helpen om een faillissement af te wenden. Doordat een groot deel van de juridische kosten vergoed worden, kun je ‘gewoon’ doorgaan met de bedrijfsvoering.

Projecten kunnen vertraging oplopen
Je verwacht het misschien niet direct, maar een juridisch geschil kan ervoor zorgen dat projecten vertraging oplopen. Zo’n conflict is namelijk nogal tijdrovend, waardoor er minder tijd is om voor klanten aan de slag te gaan. De vertraging wordt nog groter als medewerkers bewijsmateriaal moeten verzamelen. In de tijd dat zij hiermee bezig zijn, kunnen ze niet voor klanten werken. Daarnaast kan het voorkomen dat personeel hoorzittingen moet bijwonen of vragen moet beantwoorden over het geschil. Ze kunnen hierdoor (veel) minder werk verzetten dan gebruikelijk, waardoor de bedrijfsvoering hieronder kan lijden.

Klanten kunnen gaan lopen
Wat veel ondernemers in de gemeente Oldambt niet weten, is dat een juridisch conflict negatieve gevolgen kan hebben voor de reputatie van een bedrijf. Raak je bijvoorbeeld betrokken bij een rechtszaak? Dan kan de media dit oppakken, waardoor je bedrijf in een negatief daglicht komt te staan. Klanten willen in dat geval misschien niet langer met jou geassocieerd worden, waardoor ze gaan lopen. Dit kan flinke impact hebben op de bedrijfsvoering, want mogelijk moet er ineens veel minder geproduceerd worden dan voorheen. Hierdoor kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen dan de inkomsten, waardoor je bedrijf mogelijk in de financiële problemen komt. Reden genoeg om er alles aan te doen om een juridisch geschil te voorkomen.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button