Algemeen

Straten van Oldambt: Adellijke familie onlosmakelijk verbonden met Midwolda

- advertentie -

Midwolda – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu opnieuw in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

De Hora Siccamaweg in Midwolda is zo’n straat die niet opvalt door de omgeving. Het is een lange rechte weg, omringt door bomen en er is geen huis te bekennen. De straat staat op de nominatie van de gemeente voor een nieuw wegdek. Over de straat zelf is dus weinig te vertellen, maar over de naam wel. Die naam speelt namelijk een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp Midwolda.

Hora Siccama was in de achttiende eeuw een invloedrijke adellijke familie die verschillende borgen in de provincie Groningen bewoonde. Eén van die borgen was de Ennemaborgh in Midwolda. Daar woonde Johan Hora Siccama, die in 1738 werd geboren als zoon van Wiardus Siccama en Anna Catharina Hora.

Johan gebruikte de achternamen van zijn vader en moeder en daarmee was de tak Hora Siccama geboren. In navolging van zijn vader kreeg Johan ook de titel Heer van Klinckema en Ennemaborgh. Behalve de Ennemaborgh in Midwolda was namelijk ook de Klinckemaborg in Zuidhorn eigendom van de familie, al verbleef Johan vooral in Midwolda.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

De borg in Zuidhorn werd in 1839 door de kleinzoon van Johan gesloopt, maar de Ennemaborgh is anno 2023 nog steeds de trots van Midwolda. Je waant je bijna weer in de tijd dat de jonge Johan opgroeide in de borg. Hij had het naar zijn zin in de Ennemaborgh en bleef er daarom ook wonen nadat hij in 1761 trouwde met Egberta Louisa Beckeringh. Ze kregen een gezin dat bestond uit maar liefst elf kinderen, waarvan er acht de volwassen leeftijd bereikten. Maar van die acht kinderen was er niet één die na de dood van Johan in 1812 in de borg wilde gaan wonen.

- advertentie -

Willem en Lambertus, twee zonen van Johan, raakten in conflict over wat er met de borg moest gebeuren. Ondertussen raakte de ooit zo statige en indrukwekkende borg in verval. Het conflict liep hoog op en beide broers spanden zelfs rechtszaken aan. Uiteindelijk werd in 1817 besloten de borg te verkopen en daarmee kwam er een einde aan de bewoning van de Ennemaborgh door de familie Hora Siccama.

- advertentie - 

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Ook na het overlijden van Johan, die tijdens zijn leven vele belangrijke bestuurlijke functies had, en de verkoop van de Ennemaborgh, bleef de familie Hora Siccama zeer invloedrijk. Meerdere zoons en kleinzoons van Johan werden burgemeester, Kamerlid of kregen belangrijke functies bij het leger of de Algemene Rekenkamer. Veel van hen kwamen terecht in Den Haag en in Midwolda kwamen ze niet meer. Maar dankzij hun (groot)vader Johan en zijn liefde voor de Ennemaborgh blijft de naam Hora Siccama toch nog steeds verbonden aan het dorp Midwolda.

Ken jij nog meer bijzondere straatnamen in Oldambt? Tip ons via redactie@oldambtnu.nl. Meer geschiedenisverhalen lezen over Straatnamen in Oldambt? Lees dan hier verder. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button