Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Vervolg: De Schooltuin in Winschoten maakt weer plaats voor braakliggend terrein

- advertentie -

Winschoten – Eerder deze week maakten we een bericht over de Schooltuin aan de Torenstraat in Winschoten, hier kwamen meerdere vragen over. Daarom lichten we dit bericht graag nog een keer nader toe met een verhaal van voormalig schooljuf Karin Starke.

- advertentie -

De Schooltuin in de Torenstraat in Winschoten heeft zijn functie gehad en wordt weer als braakliggend terrein gemaakt. Herbruikbare materialen worden in de schooltuin gebruikt bij De Stuwe.

Wat in mei 2021 begon als een vooruitstrevend project van ‘Schooltuinjuf’ Starke en (voormalig) voorman van de gemeentelijke groenvoorziening: Jaap de Winter, is nu een “verruiming van een visie” geworden zegt de Schooltuinjuf.

“Dat kinderen niet alleen per se hoeven te leren tussen vier muren en achter een tafeltje is nog steeds een heikel punt van Starke, maar ze gelooft dat de visies van de scholen zijn verbreedt door de trend van nu. De trend om meer natuur in het onderwijs te brengen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar OBS Beukenlaan: ze hebben nu hun eigen ‘Tiny forest’!” zegt ze.

(lees verder onder de foto)

Foto: Karin Starke

Goed gedaan
Al lijkt het alsof het project is mislukt (omdat het gebied in de Torenstraat weer op een stuk braakliggend terrein lijkt), zegt Starke dat het project toch is geslaagd. Ze is het als een soort kunstproject gaan zien, een project dat mensen heeft samengebracht.

“Het is goed geweest dat we onze ideeën hebben gepresenteerd aan een groot publiek, te denken aan buurtbewoners en aan andere Winschoters, regionale politici en niet te vergeten de wethouder, Provincie Groningen en landelijke organisaties zoals Jong Leren Eten (GGD Groningen) en Alliantie Schooltuinen (IVN Natuureducatie).” aldus Starke.

“Dat we zelfs één van de 13 schooltuinen in Amsterdam hebben bezocht, is erg goed geweest. Zo heeft iedereen kunnen ervaren hoe het is om kinderen/jongeren aan het werk te zien in een natuurlijke omgeving.” zegt Karin trots.

Samenwerking
De Winter is onlangs met pensioen gegaan, maar gaat toch nog ‘even door’. De Winter gaat namelijk voor de Provincie Groningen een participatieproject opzetten. Hij wordt gebiedsmanager in Blauwestad en hij gaat jongeren begeleiden die op school of in de maatschappij vastgelopen zijn.

De jongeren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het strand, de wilgenbomen of andere gebieden in Blauwestad er verzorgd uit blijven zien. “Natuurlijk zijn er nog veel andere werkzaamheden die verricht kunnen worden, maar waar het hierbij om gaat is de samenwerking”, aldus de Winter.

Toekomst
Wat de toekomst brengen zal voor een eventuele Schooltuin voor de gemeente Oldambt, zoals we die zien in Groningen (NDE Helpman en Westerpark) weet Starke nog niet. “Het is iets dat de politiek moet bepalen of ze de scholen in de gemeente in de gelegenheid stellen om buiten de schoolmuren te leren.”

Starke weet wel dat er mogelijkheden zijn voor samenwerking met bijvoorbeeld de Voedselbank of het Veteranenhuis: “Om iets te kunnen bereiken moet de ‘wil’ er zijn om buiten de lijnen te kijken”.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button