Algemeen

Vleermuizen in het Sterrebos

- advertentie -

Winschoten – Drie soorten vleermuizen hebben de zestien deelnemers, waaronder zes jongeren, aan de vleermuizenexcursie op zaterdag 2 september in het Sterrebos kunnen zien en horen.

- advertentie -

Het begint te schemeren wanneer we boven de huizen en bij de toppen van hoge bomen vleermuizen spotten. De batdetectoren laten het specifieke geluid van rosse vleermuizen horen. Een mooie start voor een excursie.

Daarna het avontuur in: het donkere Sterrebos. Twee soorten vleermuizen konden we daar zien en vooral horen met de detectors. Het klappende geluid dat uit de batdetector komt verraadt dat er laatvliegers op zoek zijn naar insecten. En ook de gewone dwergvleermuis nemen we zo nu en dan in het bos waar bij open plekken. Vooral bij de vijver is het behoorlijk druk. Ook zien en horen we daar weer Laatvliegers.

Een vierde vleermuissoort, de watervleermuis, troffen we vorige jaren altijd aan boven het wateroppervlak van de vijver. Maar dit keer was het dier, helaas, niet aanwezig. Watervleermuizen hebben onbegroeide min of meer gladde wateroppervlakten nodig om zich te kunnen oriënteren. Maar deze keer was de wateroppervlakte geheel dichtgegroeid met eendenkroos. De oorzaak: een teveel aan voedingsstoffen door een te dikke sliblaag en wellicht het voeren van eenden.

Twee andere diersoorten hebben we met de batdetectoren waargenomen. Vaak hoorden we in de bosjes het getik van de struiksprinkhaan en het locomotiefgeluid van de grote groene sabelsprinkhaan.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button