Regionaal nieuws

Start kosteloze rechtsbijstand mijnbouwschade Groningen

- advertentie -

Groningen – Iedere eigenaar van een gebouw die gedupeerd is vanwege mijnbouwschade, kan via de Raad voor Rechtsbijstand de hulp inschakelen van een advocaat of mediator. Dat kan sinds 12 september 2023 via de website van de Raad voor Rechtsbijstand. De hulp van een advocaat of mediator is kosteloos.

- advertentie -

Kosteloze rechtsbijstand
De regeling is er speciaal voor eigenaren van een gebouw die te maken hebben met schade als gevolg van gaswinning en gasopslag in Groningen en directe omgeving. Een advocaat en mediator is mogelijk bij zowel een verzoek tot schadevergoeding als bij een verzoek tot versterking van het gebouw. Ook de bijstand van een bouwkundig of financieel adviseur komt voor vergoeding in aanmerking.

Iedereen komt ongeacht de hoogte van het inkomen en vermogen in aanmerking voor die bijstand. Bovendien legt de Raad voor Rechtsbijstand geen eigen bijdrage op. Zowel de bijstand van een advocaat, mediator en bouwkundig/financieel adviseur is daarmee kosteloos voor alle eigenaren die getroffen zijn. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de advocaten, mediators en adviseurs voor hun bijstand.

Voorwaarden voor rechtsbijstand
De Raad voor Rechtsbijstand moet kunnen vaststellen of de eigenaar gedupeerd is. Als de eigenaar een bevestiging van de schademelding bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan laten zien, dan is dat voor de inschakeling van een advocaat voldoende. Voor de bijstand van een advocaat bij een verzoek tot versterking van het gebouw, is een bevestiging nodig van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

In het geval van mediation vraagt de Raad voor Rechtsbijstand een schriftelijke instemming van IMG of NCG. Een e-mailbericht waaruit dat blijkt, is dan genoeg.

Kosteloze rechtsbijstand is niet alleen mogelijk voor nieuwe zaken, maar ook in procedures die al langer lopen.

Aanmelding
Gedupeerde eigenaren kunnen zich sinds 12 september 2023 bij de Raad voor Rechtsbijstand aanmelden via de website van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rechtsbijstand.nl/mijnbouwschade.

Meer informatie
Meer informatie over deze voorziening is te vinden via www.rechtsbijstand.nl/mijnbouwschade. Daar zijn de ook de belangrijkste vragen en antwoorden te vinden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button