Weerbericht

Hooikoortsseizoen 2023 zo goed als voorbij

- advertentie -

Landelijk – Het is deze week warm voor de tijd van het jaar en vaak droog en vrij zonnig. Daardoor is nog wel wat pollen in de lucht te vinden, vooral van grassen, bijvoet, brandnetel en ambrosia. Oktober en vooral november zijn de maanden met nauwelijks hooikoortsklachten. In december kunnen de eerste boomsoorten alweer pollen produceren. Het hooikoortsseizoen piekte in juni.

- advertentie -

Tijdens droog (na)zomerweer in september komt ook nog steeds pollen in de lucht. Enkele grassoorten, zoals raaigras en straatgras produceren nog pollen en ook kruiden zoals bijvoet en brandnetel geven nog pollen af aan de lucht. Daarnaast komt de ambrosia in september tot bloei. De ambrosia komt niet van nature in ons land voor, maar is ongewild ingevoerd vanuit Amerika, onder andere via vogelzaad. Ambrosia is niet wijdverspreid, maar het pollen is wel zeer sterk allergeen. Lokaal kan ambrosia dus flinke klachten veroorzaken.

De komende weken neemt de pollenproductie van de genoemde planten af en daarmee wordt de kans op significante overlast in oktober al snel heel klein.

Hooikoortsseizoen start alweer met kerst?
De laatste jaren komen de eerste boomsoorten vaak al in december in bloei. Vooral mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars zullen dit kunnen beamen. Uiteraard hangt het sterk af van hoe het weer in de laatste maand van het jaar is.

De start van het hooikoortsseizoen is een duidelijk indicator van klimaatverandering.
Een kleine eeuw geleden lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen van de hazelaar halverwege februari. Inmiddels ligt de piek gemiddeld een maand eerder en worden de eerste els- en hazelaarpollen al in december gemeld.

Piek dit jaar in juni
Het hooikoortsseizoen piekt voor veel mensen jaarlijks als de meeste grassoorten volop in bloei zijn. Dit jaar was dit grofweg tussen 25 mei en 18 juni. In de zomer kan het pollen in de lucht ook flink toenemen als het droog en zonnig weer is. Er is dan een mix van graspollen en pollen van kruiden, zoals weegbree, zuring en bijvoet.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button