Regionaal nieuws

Uitbreiding busstalling voor instroom nieuwe duurzame bussen

- advertentie -

Regionaal– De komende 2 jaar komen er in Groningen en Drenthe 160 elektrische bussen bij, waarmee het busvervoer 5 jaar eerder dan gepland vrijwel geheel uitstootvrij wordt. In totaal rijden er dan ruim 320 batterij-elektrische bussen en 30 waterstof-elektrische bussen rond. Hiermee is Groningen-Drenthe één van de voorlopers in Europa.

- advertentie -

De vervanging van de resterende dieselbussen door elektrische bussen betekent niet alleen nieuwe bussen, maar ook een opwaardering van de laadgelegenheid en de stroomvoorziening. Daarvoor wordt o.a. de stalling in Groningen aan de Peizerweg bijna verdubbeld en voorzien van nieuwe laadinfrastructuur.

Vandaag is het contract getekend tussen het OV-bureau Groningen Drenthe, de eigenaar van de stalling en BAM die het werk gaat uitvoeren. Ook Qbuzz, het busbedrijf dat de stalling huurt en eigenaar is van de bussen, is nauw betrokken.

1 november beginnen de werkzaamheden met de sloop van het voormalige Iederz gebouw aan de Peizerweg; Na het verwijderen van alle nog bruikbare materialen, de bodemverontreiniging en het asbest zal hier een zeer moderne en milieuvriendelijke stalling komen.

Er wordt circulair gesloopt en zoveel mogelijk materialen worden ter plaatse hergebruikt. Het terrein wordt aan 3 kanten omgeven door een bomenrij. Op het terrein zal alleen groene stroom gebruikt worden, ook voor het laden van de bussen. Verder zijn er diverse vleermuiskasten aangebracht die zullen bijdragen aan de biodiversiteit aan de rand van het Stadspark. De stalling zal de 2e helft van 2024 in gebruik worden genomen. Rond die tijd stromen de nieuwe bussen in.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button