Algemeen

Staatssecretaris Hans Vijlbrief in gesprek met de gewone burger

- advertentie -

Finsterwolde – Hij was vooral een luisterend oor, tijdens zijn tour ‘Luiteren naar de zachte stem’. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van D66 was woensdagavond te gast in MFC De Hardenberg om te luisteren of de gewone burger nog vertrouwen heeft in de lokale, maar ook in de landelijke overheid.

- advertentie -

In Finsterwolde was het vertrouwen, zowel in de gemeente Oldambt, maar ook de landelijke politiek ver te zoeken. Dit heeft voor een deel met de overname van het Multi Functioneel Centrum te maken. Tot op de dag van vandaag vinden de burgers en bestuurders van het centrum dat de gemeente Oldambt dingen achterhoudt, als het gaat om bijvoorbeeld de verwarmingsketels die aan vervanging toe zijn.

Overhoop gegooid
D66 raadslid Henriëtte Davelaar nam het openingswoord. “De motie ‘Wij mogen geen maatschappelijke voorzieningen sluiten, op het moment dat het gaat over financiën of op basis van bezuinigingen’ heeft alles wat te maken heeft met De Hardenberg overhoop gegooid. En toch werd de sluiting doorgezet. Toen heeft de lokale D66 samen met de provincie D66 vertegenwoordiger met Hans Vijlbrief gebeld.”

“Hans heeft toen wethouder Erich Wünker gebeld met de vraag ‘Je weet toch dat er geld aankomt en waarom sluit je het complex dan vroegtijdig?’ En toen is het balletje gaan rollen “, aldus Henriëtte Davelaar. Ze zijn daarom wel blij dat Hans Vijlbrief hier deze avond was en dat hij met eigen ogen kan zien, hoe dit centrum er bij staat.

“Het gaat hier vanavond niet alleen over De Hardenberg, het gaat ook het wantrouwen dat hier van oudsher is en wat kan er gedaan worden, zodat er geluisterd wordt. En dat gaan wij vanavond proberen met een zachte stem”, zegt Henriëtte.

Kansloze zaak
Hans Vijlbrief “Hier is iets besloten, wat gesloten moest worden, wat een belangrijke functie vervulde en als je dat commercieel gaat verkopen of laat uitbaten in dit gebied, dan is dat een kansloze zaak. En daar is de gemeenschap in opstand tegen gekomen en wat jullie hebben gedaan is gewoon heel krachtig. Ik heb dit in Groningen vaker meegemaakt.”

- advertentie -

“Ik heb twee ideeën naar buiten gebracht. Het eerste is dat de overheid nooit tegen eigen burgers in hoger beroep moet gaan, dit is altijd verkeerd. Ten tweede is dat de overheid meer moet gaan communiceren in begrijpelijker taal”.

- advertentie - 

Niet toe doen
De inwoners van Finsterwolde en omstreken hebben echt het gevoel dat zij er niet toe doen. “Bij het besluit van de gemeente om het MFC te sluiten, is er nooit naar de burger geluisterd. Zoveel mensen die in opstand zijn gekomen, van sportverenigingen, alle dorpsbelangen en burgers aan toe, maar er moesten bezuinigingen worden doorgevoerd en daar bleef het bij”, aldus een mevrouw van het actiecomité.

Het blijkt ook uit de reacties dat de bewoners zich niet met Winschoten verbonden voelen. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van “het watertje’ in De Venne, dat dit weer ten koste is gegaan, wat kosten betreft, met projecten die betrekking op de dorpen hebben.

Winkelstad #2
“Als jij als gemeente verzint dat Winschoten winkelstad 2 van de provincie moet worden, er is geen burger die dit wil. En hier wordt heel veel energie, tijd en geld in gestopt. Hiermee wil ik zeggen, dat de gemeente andere belangen heeft, dan de mensen die hier wonen”, aldus een van de bezoekers.

Aan het begin van deze avond heeft Brunette Sanders van het actiecomité een cadeau overhandigt aan een bestuurslid van de Stichting en het ging hierbij om een oud document uit de 60’er jaren van een oud inwoner, omtrent de oorsprong, met prijzen van destijds van het zwembad.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button