Algemeen

Van handmatige fabricage van strocarton naar supermoderne industrie van massief karton

30 september vierde de kartonfabriek Solidus in Bad Nieuweschans haar 150 jarig bestaan

- advertentie -

Bad Nieuweschans – ‘de fabriek’ karton in Nieuweschans. Zo begon W.J. Friedrich 25 jaar geleden het overzichtsboek over het 125 jarig bestaan van de kartonfabriek aan de Westerwoldse Aa. Nu inmiddels al weer 25 jaar verder en is zaterdag het 150 jarig jubileum gevierd met een ‘Open Dag’.

- advertentie -

Zo’n 700 bezoekers hebben de Solidus fabriek deze dag in werking gezien, iets wat normaal gesproken niet mogelijk is. Ook burgemeester Cora-Yfke Sikkema, en wethouders Erich Wünker en Ger Klein hebben samen met een vertegenwoordiging van dorpsbelangen ’s morgens vroeg een rondleiding gekregen van ‘Plant manager’ Danny Groenheyde.

Op één na oudste
In 1873, nu 150 jaar geleden is in Nieuweschans de Strocartonfabriek opgericht. Helaas heeft deze fabriek het niet kunnen bolwerken, de poorten moesten in 1881 al weer worden gesloten. In 1888 is door de landbouwers uit Beerta en omgeving een tweede poging ondernomen en is toen met De Dollard van start gegaan. En deze fabriek, nu onder de naam van Solidus, draait nog steeds en is op één na oudste nog producerende kartonfabriek in Nederland.

Computergestuurd
Het is een enorme ontwikkeling geweest van een min of meer handmatige productie van strokarton naar een computergestuurde procesindustrie voor de productie van massiefkarton met als grondstof oud papier. Degenen die nu zaterdag 30 september de fabriek hebben mogen bezichtigen en hebben kunnen zien hoe de fabricage van massiefkarton tot een supermoderne procesindustrie is uitgegroeid.

Het is nu toch haast niet meer voor te stellen dat de basis van deze onderneming in Nieuweschans 150 jaar geleden is gelegd door mensen die hun bestaan hadden in de landbouw, namelijk de boeren.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button