Cultuur

Start verkoop van bungalow en passe-partouts Festival Grasnapolsky 2024 gestart

- advertentie -

Scheemda – Grasnapolsky betovert komend jaar weer voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, waar een gevarieerd programma van muziek, kunst, expedities, talks, theater, dans en literatuur wordt neergezet. Het gaat verder dan een festival; het is een levendig verhaal van de locatie en haar omgeving, waar erfgoed op creatieve en betekenisvolle wijze tot leven komt.

- advertentie -

Dit jaar wordt er opnieuw samengewerkt met bungalowpark Landal de Bloemert. Hier zijn bezoekers op donderdag 7 maart al welkom, dit betekent een extra dag feest. De grote kaartverkoop van bungalow combi-pakketten en passe-partouts start zondag 8 oktober om 11:00 uur.

Eerste namen muziekprogrammering
Het festival streeft steevast naar het programmeren van nieuwe en vooraanstaande acts binnen het Nederlandse muzieklandschap. Een voorbeeld hiervan is Leah Rhye, een opkomend talent afkomstig uit Amsterdam. Haar dromerige en melancholische melodieën hebben haar reeds een reeks radio-optredens opgeleverd, twee keer een uitverkocht Bitterzoet, en ze is bekroond tot OOR Talent.

Voor iedereen die nog meer wilt wegdromen kan genieten van de Nederlandstalige band Droom Dit. Dit prachtige, poëtische kwartet creëert authentieke composities over seks, geweld en liefde, omhuld in een modern jasje van ruwe elektronische beats en doordringende synthesizers.

Temidden van deze nieuwe parels is er in Scheemda tevens ruimte voor de terugkeer van oude bekenden, zoals The Homesick, een experimentele postpunkband met Friese roots. Wellicht klinkt deze naam bekend in de oren, gezien de Friezen al geruime tijd actief zijn in het Nederlandse popcircuit. Hun paden waren enige tijd geleden weliswaar kortstondig gescheiden, maar gelukkig hebben zij hun krachten en instrumenten opnieuw gebundeld. In hetzelfde muzikale spectrum bevindt zich ook Teddy’s Hit, een uiterst plezierige indierockband met een vleugje krautrock uit Amsterdam.

Als afsluiting van het festival treden Rens, Jaïr & Ome Uncle op, die eveneens de oversteek naar Scheemda maken in maart. Grasnapolsky staat bekend om het omarmen van risico en experimentatie, en waar kan men dit beter ervaren dan bij het trio Rens, Jaïr & Ome Uncle, dat zichzelf beschrijft als het meest gedurfde trio van Amsterdam. Zij mengen een scala aan muzikale genres, variërend van rap tot elektronische pop en van funk tot hiphop, in hun unieke muzikale brouwsel.

- advertentie -

Thema: Grond Om Te Blijven – Grasnapolsky blijft in Groningen
Het thema staat symbool voor de diepgaande band met (Oost-)Groningen. Inspiratie voor dit concept vloeit voort uit het poëtische werk van Rutger Kopland, waarin de verwondering en verstilling van het Groninger landschap op prachtige wijze worden weerspiegeld.

- advertentie - 

Nu zijn we hier.
Een lege plek om te blijven.
Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras,
ik heb altijd gewild dat ik dat was,
een lege plek voor iemand,
om te blijven. 

– Rutger Kopland

Sinds Grasnapolsky zich heeft geworteld in Oost-Groningen, voelen we ons hier enorm thuis. Nadat het festival in 2019 verhuisde, na vijf jaar Radio Kootwijk als thuis te hebben gehad, rijst nu de vraag: “Blijven jullie in Groningen, of gaan jullie na deze vijfde Groningse editie weer verhuizen?”. Het thema Grond Om Te Blijven is het antwoord op die vraag. Een bevestiging, een volmondig ja. Groningen is zo mooi, met haar zee aan erfgoed, verhalen en landschappen en we voelen ons er zo welkom.

We voelen de urgentie om nog veel meer van het mooie Noorden te laten zien en vertellen. Grond Om Te Blijven. Ondanks hun bewogen ondergrond, blijven Groningers in hun mooie omgeving wonen. Ze zijn volhardend, ze geven niet op. De Groninger Grond is hun geschiedenis, hun verhaal, hun basis, hun thuis. Het is Grond Om Te Blijven.

Het thema belichaamt een fundamenteel gevoel, waarbij Grond Om Te Blijven draait om de connectie met een plek, jezelf en anderen, gedreven door overtuiging en redenen om te blijven. Jaarlijks verzamelen festivalgangers uit heel Nederland zich in De Toekomst voor Grasnapolsky. De fabriekshallen transformeren voor een weekend in een bruisende, veelkleurige wereld vol kunst en muziek – samen zijn we daar even één. Op een lege plek, om te blijven.

Grasnapolsky vormt ook de basis, de grond, voor nieuw talent, voor underground. Veel nieuw muzikaal talent dat eerder op Grasnapolsky stond heeft bewezen grond te hebben om te blijven. Groter te groeien nadat ze een ondergrond geboden kregen. Grond Om Te Blijven.

Bungalowpark en pre-programma
Door samen te werken met Landal de Bloemert staat het volledige park ter beschikking van Grasnapolsky en krijgt het publiek een dag extra cadeau. Op donderdag 7 maart start het programma ’s avonds op bungalowpark Landal de Bloemert. Bezoekers kopen een arrangement voor vier overnachtingen inclusief toegang tot het festival op 8, 9 en 10 maart. Bezoekers kunnen ook met camper of caravan op het bungalowpark terecht.

Kaartverkoop en overnachting
Bezoekers boeken hun bungalows via de website van Grasnapolsky, middels combipakketten: bungalows worden geboekt inclusief passe-partouts, bustickets, bungalowparkprogramma en Gras welkomstpakket. Ook reguliere passe-partouts, voor bezoekers die niet op het bungalowpark verblijven, zijn vanaf zondag te koop. Voor de dagjesmensen: dagtickets komen beschikbaar als het volledige programma bekend is, mits er genoeg beschikbaarheid is.

Er rijden pendelbussen die bezoekers binnen een half uurtje van Groningen Centraal Station naar het festivalterrein brengen. Tickets hiervoor zijn te koop in de ticketshop.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button