Algemeen

Gasbesluit moet duidelijker: Groningse overheden in beroep

- advertentie -

Groningen – In het gasbesluit is bepaald dat er geen gas meer wordt gewonnen, maar dat het Groningenveld bij kou, als de temperatuur -6,5°C of kouder wordt, op waakvlamniveau gebracht moet worden. Een eventuele calamiteit in de koude periode kan dan worden opgevangen.

- advertentie -

De regels die de staatssecretaris hierbij stelt zijn onduidelijk en tegenstrijdig. Zo is onduidelijk of alle productieclusters of een deel daarvan gestart moeten worden bij een koude periode. Inwoners en zeker omwonenden van de clusters mogen duidelijkheid van de overheid verwachten. De regio heeft hierop ook aangedrongen in de zienswijze. Toch biedt het huidige vaststellingsbesluit die duidelijkheid niet en daarom stelt de regio beroep in.

Juridische procedure
Naast het beroep bij de Raad van State vraagt de regio ook een voorlopige voorziening aan bij de voorzieningenrechter. Voordat een beroepsprocedure bij de Raad van State wordt behandeld zijn we de winter waarschijnlijk al voorbij. Ondertussen zou juist in de winter een onduidelijk besluit gelden.

Een voorlopige voorziening verhindert dat. Naast deze juridische procedure brengt de regio in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief voor de regio belangrijke punten onder de aandacht op het gebied van eventuele gaswinning, veiligheid, seismiciteit, versterking, schade en maatschappelijke ontwrichting.

Beoordeling gasbesluit
De Groningse overheden beoordelen jaarlijks het vaststellingsbesluit voor het volgend gasjaar. De beroepsprocedure wordt gestart door de provincie Groningen, de gemeenten Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Groningen, Oldambt, Westerkwartier, Veendam, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button