Economie

Groninger Genever Stokerij in Oostwold

- advertentie -

Oostwold – Wonen in een oude Oldambtster boerderij en dan ook nog een bedrijf in de schuur opstarten is best een uitdaging. Maar dat is precies wat Henriëtte Davelaar en Freek Kupers hebben gedaan. Aan de Kromme Elleboog staat op een markante plek met de kop naar het bos en met de kont naar het Oldambtmeer, de imposante boerderij De Zelfmakerij waar diverse alcoholische dranken worden gestookt.

- advertentie -

Zelfvoorzienend
Henriëtte en Freek hadden banen in de zorg en commercie. Bij hun huis in Alteveer liepen de kippetjes vrij en Freek had het brouwen en het stoken van drank ontdekt. En toen kwam daar het idee: “We gaan voor onszelf beginnen. En dan het liefst iets, waarmee we zo zelfvoorzienend mogelijk kunnen zijn, zonder veel aan comfort in te leveren.” Ze kwamen in het Oldambt terecht, aan het Oldambtmeer. Met boerenbloed in hun aderen en liefde voor het water, was dit een uitgelezen kans.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Ontwikkeling
Op het ruime perceel zijn er leuke plekjes gecreëerd. In een kas en op de groentetuin worden groentes gekweekt, de varkens zorgen voor groene afvalverwerking en de kippen leveren heerlijke eitjes. Wat uit het zicht staan de zonnepanelen op de grond, fruitbomen en een toekomstig voedselbos leveren naast voedsel, ook mooie schuilplekjes op voor de vogels uit de omgeving. Nu na 6 jaar begint het bedrijf, wat ook dagbesteding verzorgt, aardig bekend te worden in de omgeving. En dan vooral vanwege de bijzondere destilleerderij die er in de schuur is.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Groningse historie
Als je de schuur binnenwandelt, is het net of je in een overdekt dorpje bent aangekomen. De huisjes hebben achter hun deuren verschillende functies. “We leggen nu de laatste hand aan een echte kerkje op de deel.”, vertelt Henriëtte. De allereerste bezoekers vertelden over Oost-Groningen, het communisme en de Graanrepubliek. En zo ontstonden er een woonhuis, een kroeg, een stokerij en straks het kerkje die samen met de vijf karakters Freek, Stien, Hendrik, Arend en Wigbolt de historie voelbaar maken.

- advertentie -

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: ingezonden

Stoken met de dikke dame
Naast de kroeg staat er in de destilleerderij een prachtige koperen “dikke dame”, de alambik ketel waarmee de heerlijkste dranken worden gemaakt. Lokale granen en kruiden worden gestookt tot heerlijke genevers en whisky’s. Maar ook bijzondere likeuren, een bittertje en de echte Fladderak (een Groningse limoncello volgens uniek, 100 jarig recept) worden hier gemaakt. Henriëtte maakt de bezoekers nieuwsgierig als ze ‘Fladdermisu’ of ‘Fladderkoek’ laat vallen.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

In de slijterij aan huis kunnen alle ambachtelijk gestookte dranken zoals jenever, whisky en likeuren gekocht worden. De proeverijen zijn op afspraak te maken voor 6 tot 40 personen. Elke zaterdag is de Groninger Genever  Stokerij geopend voor een open rondleiding en proeverij. Of je nou alleen bent, met zijn tweeën of met een groepje, je bent van harte welkom! Deze middag is een fijne balans tussen gezellig, goede (sterke) verhalen en leerzaam.

Voor meer informatie, bezoek de website van de Groninger Genever Stokerij.

Foto: ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button