Politiek

Marcel Sijbolts (BBB) wil vanuit Midwolda de regio een stem geven

- advertentie -

Midwolda – De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november draait inmiddels op volle toeren en dat betekent drukke tijden voor de kandidaten. Dat geldt ook voor Marcel Sijbolts uit Midwolda. De 47-jarige risico-analist en statisticus bij de Rabobank is kandidaat voor de BBB.

- advertentie -

Tot aan de opkomst van de BBB was de inwoner van Midwolda nooit politiek actief. Maar het verhaal van de partij van Caroline van der Plas raakte een snaar bij hem, waardoor hij toch besloot de stap te zetten. “Eerder was ik lid van de VVD, maar daar heb ik ongeveer tien jaar geleden mijn lidmaatschap opgezegd. Het idee wat ik heb van liberale politiek zag ik bij de VVD steeds meer verdwijnen. Bij de BBB heb ik dat gevoel wel. De mens staat centraal, je wordt als burger vrijgelaten, maar krijgt hulp als dat nodig is. Dat spreekt me aan, want de overheid is er voor de burger en niet andersom.”

Die visie ziet Marcel dus terug bij de BBB en daarom werd hij lid van de partij. Maar van lid worden naar je kandidaat stellen voor de verkiezingen is nog een hele stap. Het zaadje daarvoor werd geplant tijdens het kijken naar het (politieke) nieuws. “Mijn vrouw en ik zaten op de bank en ergerden ons aan wat we hoorden en hoe zaken werden aangepakt. Waarschijnlijk zullen veel mensen dat wel herkennen. Er zijn steeds meer controles, steeds meer wetgeving. Daardoor krijg je politiek op basis van wantrouwen, in plaats van vertrouwen. Eerlijke mensen worden nu de dupe van controles. Je moet niet de illusie koesteren dat je met controles alle problemen voorkomt. Kijk maar naar de toeslagenaffaire, dat is het beste voorbeeld dat de controles zijn doorgeslagen.”

(lees verder onder de foto)

De ergernis over de gang van zaken in de politiek was dus een eerste aanleiding om zelf de politiek in te gaan, een mail van de BBB deed de rest. “Ik kreeg een mail met de oproep om je kandidaat te stellen voor de verkiezingen. Met mijn vrouw heb ik de voor- en nadelen besproken en we kwamen tot de conclusie dat het een hele goede gelegenheid is om dingen aan te kaarten. Voor mij was het wel heel belangrijk dat mijn vrouw het er mee eens was, want als zij nee had gezegd, had ik het niet gedaan.” Mocht Marcel, die op de 30e plek van de kandidatenlijst staat, gekozen worden, dan zal hij niet permanent naar Den Haag gaan verhuizen. “Ik wil gewoon hier naar de supermarkt kunnen lopen, zodat mensen me kunnen aanschieten, zo is Den Haag hier ook vertegenwoordigd. Dat is heel waardevol, daardoor wordt politiek geen ver-van-je-bed-show.”

Het vertrouwen in de politiek weer terugkrijgen, is één van de belangrijkste speerpunten van Marcel en de BBB. Dat het vertrouwen nu laag is, heeft de overheid volgens Marcel ook grotendeels aan zichzelf te danken. “De overheid moet weer gaan doen wat men zegt. Nu zeggen ze het ene en doen het andere. En er is te lang veel te weinig oog voor hele land geweest, de regio is vergeten. De BBB heeft het platteland echt centraal staan, niet voor niets komt meer dan de helft van onze kandidaten uit de regio”, aldus Marcel.

Afgelopen week kwam de BBB in het nieuws omdat het één van de partijen is die haar verkiezingsprogramma niet door liet rekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Die keuze van zijn partij kan Marcel wel begrijpen. “Bij dit soort dingen wordt er altijd naar kosten gekeken, maar niet naar baten. Daardoor krijg je een incompleet beeld, als je alleen maar naar de kosten kijkt. Wij willen bijvoorbeeld tandartszorg weer in het basispakket. Dat kost een hoop geld, maar levert op gezondheidsgebied een veel grotere winst op. Mensen gaan dan vaker naar de tandarts en krijgen minder gebitsproblemen. Bij die doorrekening worden dat soort dingen niet meegenomen.”

Marcel verwacht dat zijn partij het beter gaat doen dan in de peilingen voorspeld wordt. “Ik denk dat we onderschat worden. Zelf reken ik toch zeker wel op 15 zetels en misschien zelfs wel 20. Maar het belangrijkste is dat we de menselijke maat weer terug krijgen in Den Haag en als we als partij dan ook nog flink kunnen groeien zou dat prachtig zijn.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button