Politiek

Bewoners in verzet tegen sloop van huurwoningen in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Bewoners van huurwoningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten hopen dat hun huizen niet gesloopt, maar gerenoveerd worden. Zij roepen woningcorporatie Acantus op terug te komen op het plan om 27 van de 52 woningen te slopen. Dat schrijft RTV Noord.

- advertentie -

‘Acantus zegt dat de woningen slecht zijn, maar we hebben Erfgoedvereniging Heemschut er naar laten kijken, die heeft deskundigen op dit gebied. Zij zeggen ook dat de woningen lang niet zo slecht zijn als Acantus naar voren brengt’, zegt Elsa Kamminga ‘We vechten voor renovatie.’

(lees verder onder de foto)

Sloop van de woningen
Dat de woningen in slechte staat verkeren, is al jaren bekend. Daarover trokken bewoners van de straat de afgelopen jaren al meermaals aan de bel. Sommige ramen en deuren gaan niet meer open en de gevels hangen scheef. Volgens Acantus zijn er problemen met de fundering.

De woningcorporatie wil om die reden het merendeel van de woningen slopen.

Dat is tegen het zere been van een deel van de bewoners. Volgens hen is er geen sprake van problemen met de fundering en zijn de onderhouds- en verduurzamingskosten niet hoger dan zo’n 71.000 euro per woning.

(lees verder onder de foto)

sintvitusstraat
Foto: OldambtNu.nl (archief)

Al meer dan honderd jaar oud
Los van de kosten, zijn de woningen volgens de bewoners ook te uniek om te slopen. ‘Met deze aankondiging verdwijnt op korte termijn wederom een fors deel van niet alleen een onderdeel van het materieel erfgoed, maar ook die van een sociaal cultureel erfgoed uit Oldambt.’

‘Het gaat hier om karakteristieke woningen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Er is achterstallig onderhoud want de verhuurder heeft al dertig, veertig jaar niks aan de woning gedaan’, aldus Kamminga. ‘Er wordt al zoveel gesloopt in Groningen, dan moet je dit niet ook willen slopen.’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button