Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Politiek

TK Verkiezingen 2023: Stembureaus gesloten, het tellen is begonnen

- advertentie -

Winschoten – Woensdag kon je stemmen voor de Tweede Kamer verkiezing. De 26 stembureaus in Oldambt zijn om 21.00 uur dichtgegaan. Elk stembureau bestaat uit minstens vier en maximaal zeven leden, van wie er één voorzitter is. De voorzitter bewaakt de orde tijdens de stemming en tijdens het tellen van de stemmen.

- advertentie -

Om 21.00 uur sluit het stembureau maar gaat niet op slot. Iedereen mag komen kijken tijdens het tellen. Hierna wordt het cijferslot van de stembus gehaald, gaat de container op de kop en worden alle stemmen handmatig geteld.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl | De laatste stemmer bij het stembureau De Schakel in Midwolda

Het stemmen tellen duurt een aantal uren, alle protocollen worden gevolgd en in het zogenoemde proces-verbaal genoteerd. Vervolgens gaat alles naar het gemeentehuis in Winschoten. De voorzitters van alle stembureau’s moeten hier persoonlijk al het materiaal, te denken aan; overgebleven stembiljetten, de stemkoffer maar ook alle gebruikte stembiljetten verzegeld inleveren.

En dan wordt het spannend voor onder andere de drie Oldambtster kandidaten dit jaar. Hebben hun partijen veel stemmen behaald en hoe is er op hun zelf gestemd. Wie weet komen ze rechtstreeks in de Kamer, of kan dit alsnog met voorkeursstemmen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button