Politiek

TK Verkiezingen 2023: Dit zijn de voorlopige uitslagen in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Om 01:26 uur kwam de (voorlopige) uitslag van de gemeente Oldambt binnen. De vrijwilligers en medewerkers van de Gemeente Oldambt hebben keihard gewerkt om alle stemmen te tellen. Het stembureau in de kantine van VV Oldambtster Boys had als eerste alle stemmen geteld, dit waren 304 stemmen.

- advertentie -

Bij de landelijke Tweede Kamer verkiezing is de Partij voor de Vrijheid (PVV) met ruime afstand de winnaar geworden. Ook in de gemeente Oldambt was de PVV de grootste partij.

De partij behaalde 32,76 procent van de stemmen. In 2021 was dat 16,48 procent. In Oldambt gingen afgelopen woensdag 74,3% van de kiesgerechtigden naar de stembus, in 2021 tijdens de coronaperioe was dit 57,5%.

PVV-er Reinder Blaauw stond als 15e op de kieslijst en het lijkt zeer waarschijnlijk dat hij als Oldambtster inwoner een zetel in de Tweede Kamer mag vullen.

Uitslag later definitief
De uitslag is nog overigens niet definitief. Zo kunnen er nog hertellingen plaatsvinden. Op een later moment deze week wordt de uitslag officieel vastgesteld tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau.

Als inwoners tijdens deze zitting bezwaren hebben, dan worden die bezwaren te plekke behandeld. Wanneer het centraal stembureau dan vermoedt dat er een fout is gemaakt die van invloed is op de zetelverdeling, kan het centraal stembureau om nog een hertelling vragen door het gemeentelijk stembureau.

- advertentie -
De uiteindelijke uitslag van Oldambt gaat uiteindelijk naar de Kiesraad, die in een openbare zitting op 1 december de totale uitslag vaststelt.
Bron: NOS

Lees ook:
TK Verkiezingen 2023: Stembureaus gesloten, het tellen is begonnen
– TK Verkiezing 2023: Deze Oldambtsters staan op de kandidatenlijst

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button