Weerbericht

Flink kouder weer in aantocht!

- advertentie -

Landelijk – Vandaag is het nog bijzonder zacht, maar dat is voorlopig voor het laatst. Vanaf morgen waait er een gure wind door Nederland en na het weekend stroomt koude lucht ons land in. Lees hier hoe koud het wordt volgende week.

- advertentie -

Vanavond steekt een noordwestenwind op en trekt een regengebied van noord naar zuid over het land. Na de regenzone stroomt frissere lucht ons land in en wakkert de wind flink aan. Ook trekken vanaf vanavond tot en met zondag buien vanaf de Noordzee over ons land en daarbij is kans op hagel. Mogelijk kunnen hier en daar ook de eerste sneeuwvlokken van het seizoen gespot worden. En ook is bij zwaardere buien een klap onweer mogelijk.

De middagtemperatuur komt daarbij uit op 5-7 graden en in de nacht van zaterdag op zondag kan het in opklaringsgebieden afkoelen tot rond het vriespunt. Tot en met zaterdag waait het daarbij stevig en dat maakt het voor het gevoel extra koud. De gevoelstemperatuur ligt op 1 á 2 graden boven nul. Vrijdag is er bij buien kans op zware windstoten rond 75 km/uur en in de kustprovincies rond 90 km/uur. Vooral aan de noordkust kunnen ze hoger uitpakken tot mogelijk 110 km/uur. Zaterdag zijn de zware windstoten verdwenen, maar waait het nog wel flink.

Na het weekend winterweer?
Tot en met het weekend krijgen we dus vooral te maken met guur weer, maar volgende week kunnen we echt met vrij koud weer te maken krijgen. De kans op vorst in de nachten stijgt naar 50-80% in het midden en oosten van het land. In de kustgebieden is de kans op vorst net wat kleiner.

Hoe koud het precies wordt is nog wel erg onzeker. Dit hangt af van de hoeveelheid bewolking. In een helder scenario kunnen de temperaturen zelfs dalen richting -5 graden. Is er veel bewolking dan zal het amper vriezen. Overdag wordt het waterkoud met maxima beneden 5 graden. De kans op temperaturen daarboven is slechts 20%. Normaal is het eind november overdag 8 graden.

Krijgen we ook sneeuw?
Af en toe trekken ook neerslagzones over en dat levert waarschijnlijk vooral ijskoude regen op. Soms kom het ook tot natte sneeuw en mocht het even wat harder sneeuwen dan is een lokaal wit landschap in de hogere delen van het land niet uitgesloten. Daarnaast zal sneeuw niet zomaar blijven liggen, want de temperatuur van de bodem is nog 8-10 graden en dan smelt eventuele neerslag snel weer weg. Maar de hogere zandgronden zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels zijn vaak net wat kouder en koelen ook sneller af. Dus als er sneeuw blijft liggen is het daar vaak als eerste.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button