Weerbericht

Volgende week sterrenregen meteorenzwerm Geminiden

- advertentie -

LandelijkDonderdag 14 december, rond 17:30 uur, bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Het beste moment om de Geminiden waar te nemen is 15 december rond 00:45 uur. Mits het weer het toelaat zijn circa 50-65 meteoren per uur van deze zwerm te zien en samen met andere zwermen in totaal circa 55-75 vallende sterren per uur.

- advertentie -

Tijdens de nacht van 14 naar 15 december zijn, als het weer het toelaat, vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden te zien. Rond 00:45 uur is het beste moment om de meteorenzwerm waar te nemen. Dat is circa 7 uur na het maximum. De Geminiden hebben doorgaans een korte piek: je hebt 21 uur om de zwerm waar te kunnen nemen. Een dag ervoor of erna is nog maar 21% van het aantal meteoren te zien.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen. Het is een van de grootste sterrenregens ter wereld. De Geminiden-meteorenregen werd pas in 1862 voor het eerst ontdekt en is sindsdien in intensiteit blijven toenemen.

De maan zal geen grote rol spelen in het waarnemen van de Geminiden, want de maan is dan nauwelijks zichtbaar. Hierdoor kan het echt donker worden. De zon komt 8:41 uur op en rond 8:00 uur begint het te schemeren.

Weer tijdens hoogtepunt Geminiden nog onzeker
De Geminiden zijn het best waarneembaar op een donkere locatie met een heldere hemel en weinig lichtvervuiling. Bewolking kan roet in het eten gooien. Het is nog onduidelijk of tijdens het piekmoment (veel) bewolking aanwezig is.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button