Gemeente

Burgemeester Sikkema: “Het was een keuze die wij met gemixte emoties hebben gemaakt”

- advertentie -

Winschoten – Dinsdagochtend maakte de gemeente Oldambt bekend 50 vluchtelingen onderdak te bieden in een crisisopvang aan de Garst in Winschoten. Dit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol is en het resulteert in schrijnende situaties. Liever had de gemeente gezien dat andere gemeenten in Nederland hun verantwoordelijkheid hadden genomen. Dit omdat de provincie Groningen al veel meer dan gemiddeld doet.

- advertentie -

Oldambt stelt een deel van haar gebouw aan de Garst 1 in Winschoten ter beschikking. Het gaat daarbij om de crisisopvang van 50 asielzoekers. Het streven is om de crisisopvang voor de kerstdagen te starten. Het gaat om een periode tot uiterlijk 1 maart 2024.

Dit zorgde voor reacties en frustraties waaronder op social media, burgemeester Cora-Yfke Sikkema heeft een extra bericht geschreven, deze is hieronder te lezen:

Beste Oldambtsters,

Vandaag heeft het college bekend gemaakt een crisisopvang voor 50 extra vluchtelingen te willen organiseren aan de Garst in Winschoten. Een keuze die wij met gemixte emoties hebben gemaakt. En als ik de reacties op social media lees, roept het ook veel emoties van de Oldambtsters op, waaronder verschillende frustraties.

Frustraties omdat politiek Den Haag weigert een keuze te maken en deze eindeloos voor zich uitschuift. Met als gevolg een mensonterende situatie in Ter Apel. Er wordt weggekeken voor de kritieke toestand bij het aanmeldcentrum.

- advertentie -

Frustraties omdat veel gemeenten meeliften op het uitstelgedrag van Den Haag. Ze gebruiken het als excuus om geen eigen opvang te regelen. Ook uit mogelijke onvrede bij inwoners in hun eigen gemeente. Daarmee kijken ook deze gemeenten weg van de kritieke situatie in Ter Apel.

- advertentie - 

Frustraties omdat niks doen geen optie is, en we als Oldambt solidair zijn met onze buurgemeente: het college, de raad en inwoners van Westerwolde (waaronder Ter Apel). Dit besluit van het college van Oldambt om solidair te zijn, leidt tot boze reacties vanuit inwoners. Zij vinden dat de rest van Nederland nu aan zet is.

(lees verder onder de foto)

Foto: Venema Media (archief)

De frustraties leiden ook bij mij tot boosheid en ik word er eerlijk gezegd ook verdrietig van. Ik worstel met deze emoties, want moet frustratie mijn drijfveer zijn? Dat vind ik niet. Ik wil daar doorheen kunnen kijken en denken. Dan kom ik bij solidariteit en compassie. Met onze buurgemeente. En ook met de vluchtelingen die vaak lang onderweg zijn geweest, gevlucht voor oorlogen of onderdrukking. Uitgeput zijn. En vervolgens in Ter Apel aankomen, om op stoelen in een wachtruimte te moeten slapen. Zich een week niet kunnen douchen. Of elke dag met een bus naar Stadskanaal heen en weer worden vervoerd. Ik vind dat niet humaan.

Ik ben er dan toch trots op, dat we als gemeente Oldambt zeggen: we bieden tijdelijk 50 extra slaapplekken aan. Zodat 50 mensen op een matras kunnen slapen. Een beetje tot rust kunnen komen.

Is 50 genoeg? Nee, het is een kleine bijdrage om dit leed te verzachten. En hoe moeilijk ook, ik hoop dat jullie als Oldambtsters met mij door de boosheid en frustratie heen kunnen kijken.

Komende week is het feest van licht, ons Kerstfeest. Het is de tijd van bezinning, hoop, omkijken naar elkaar. Dus hét moment ook, om om te kijken naar de onmenselijke situatie in Ter Apel.

Ik hoop dat u deze gedachtegang kunt volgen. En vooral ook dat het andere gemeenten en het Rijk inspireert hun verantwoordelijkheid te nemen.

Cora-Yfke Sikkema
Burgemeester Oldambt

Lees ook: Ook Oldambt springt bij; crisisopvang tot 1 maart in Winschoten

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button