Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Eerste officiële winterstorm een feit

- advertentie -

De Bilt – Op Vlieland werd tussen 10:00 en 11:00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste winterstorm van het winterseizoen 2023-2024. In het vorige winterseizoen 2022-2023 kwam het niet tot storm. De zwaarste windstoot tot dusver is 108 km/uur en werd ook gemeten op Vlieland.

- advertentie -

De impact van de storm valt in ons land mee, maar in Denemarken en het noorden van Duitsland pakt de storm forser uit en geldt code oranje voor zeer zware windstoten. Vanwege de impact heeft de storm een naam gekregen; Pia.

In heel Nederland geldt wel een waarschuwing, code geel, vanwege de zware windstoten. De zwaarste windstoten worden in de loop van de middag en avond verwacht, tijdens felle buien.

Vorige winter geen storm
In het vorige winterseizoen 2022-2023 kwam het nergens tot storm. Ook in de meteorologische herfst van 2022 kwam het niet tot storm. Het was voor het eerst sinds 1933 dat het zowel in de meteorologische herfst als winter niet stormde.

Het winterseizoen daarvoor, 2021-2022, noteerde in totaal zes stormen. Op 1 december 2021 werd de eerste winterstorm genoteerd en zeker in februari 2022 stormde het vaak. Op 31 januari trok Corrie over het land en daarna stormde het op 6 februari, 16 februari (Dudley), 18 februari (Eunice) en 20 februari (Franklin).

Zesde storm van 2023
De storm van vandaag is de zesde storm van dit jaar. De eerste storm van het jaar beleefden we in de lente op 13 maart. De impact van de storm was beperkt en de storm kreeg geen naam.

Op 5 juli hadden we zomerstorm Poly. Storm Poly was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware storm (windkracht 11) en een windstoot van maar liefst 146 km/uur. In het noordwesten was sprake van een weeralarm (code rood), vanwege de zeer zware windstoten.

Drie herfststormen
De overige stormen kwamen in de meteorologische herfst voor. De eerste herfststorm vond plaats op 19 september. Op Vlieland kwam het nipt tot storm en er werd geen naam aan deze storm gegeven. Dat was bij de tweede herfststorm wel het geval. Op 2 november gold in het westen, het IJsselmeergebied en in het Waddengebied code oranje voor storm Ciarán.

De derde herfststorm was op 24 november. In IJmuiden en Hoek van Holland was sprake van een uurgemiddelde windsnelheid van windkracht 9. Het was voor het eerst sinds 2017 dat het zo vaak stormde in de herfstmaanden september, oktober en november.

Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 uur tot 13:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 12:00 uur tot 13:00 uur of van 13:00 uur tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm, of tijdelijk stormkracht 9.

Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over het een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button