Algemeen

Regels voor het kopen van vuurwerk in Duitsland: dit moet je weten

- advertentie -

Duitsland – Het nieuwe jaar nadert snel en dat betekent dat veel mensen beginnen met het plannen van hun oudejaarsavondviering. Een traditionele manier om het nieuwe jaar in te luiden is door vuurwerk af te steken. Als je van plan bent vuurwerk te kopen in Duitsland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften om ervoor te zorgen dat je de feestelijkheden veilig en binnen de wet kunt genieten.

- advertentie -

Liefhebbers slaan weer volop vuurwerk in. En zoals elk jaar rijden veel Groningers naar Duitsland om daar vuurwerk te kopen. Wat zijn de regels voor het halen van vuurwerk uit ons buurland? Eerst het goede nieuws. Ja, je mag vuurwerk halen in Duitsland, dat is niet verboden. Maar je moet wel aan wat regels voldoen. En die regels zetten wij even voor je op een rijtje.

(lees verder onder de foto) 

Foto: OldambtNu.nl (archief) | De politie bij een eerdere controle op oudjaarsdag.

Geen knalvuurwerk en pijlen
Het is toegestaan om vuurwerk in het buitenland aan te schaffen, op voorwaarde dat het voldoet aan de regelgeving in Nederland. In ons land is het bijvoorbeeld niet toegestaan om knalvuurwerk en vuurpijlen te bezitten, maar deze kunnen wel worden gekocht in Duitsland. Het is echter verboden om deze producten mee terug over de grens te nemen. Indien je wordt gecontroleerd en betrapt wordt met dit vuurwerk in je bezit, kun je een boete verwachten. Daarnaast zal uiteraard de gehele partij in beslag worden genomen.

Juiste categorie
Het is niet toegestaan om vuurwerk uit de categorieën F3 of F4 aan te schaffen. Dit omvat onder andere vuurwerk met een hogere hoeveelheid kruit voor grotere effecten, zoals vuurpijlen met een inhoud van 75 gram kruit of knalvuurwerk met flitspoeder.

Nederlandse gebruiksaanwijzing
Het is belangrijk dat vuurwerk altijd voorzien is van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Bij aankoop van vuurwerk is het daarom verstandig om eerst de kleine lettertjes op de verpakking te lezen. Zo zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de juiste manier van gebruik en veiligheidsvoorschriften. Door de Nederlandse gebruiksaanwijzing te volgen, draag je bij aan een veilige en verantwoorde viering van bijvoorbeeld Oud en Nieuw. Neem dus de tijd om de instructies te lezen en te begrijpen voordat je het vuurwerk ontsteekt.

- advertentie -

CE-keurmerk
Ook moet er een CE-keurmerk op het vuurwerk staan. Dat betekent dat producten voldoen aan de eisen van de Europese Unie.

- advertentie - 

Niet meer dan 25 kilo
Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk per auto vervoeren en invoeren in Nederland.

Niet laten bezorgen
Het is overigens ook mogelijk om vuurwerk te bestellen in het buitenland. Maar let op! Als je het laat bezorgen, riskeer je een boete en bij verboden consumentenvuurwerk zelfs een taak- of gevangenisstraf.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button