Algemeen

Waterschappen bewaken dijken vanwege storm Pia

- advertentie -

Groningen – Tot en met maandag wordt er veel neerslag verwacht. Omdat de grond verzadigd is, stroomt het water direct af naar de sloten en kanalen. “Dit overtollige water voeren we via onze spuisluizen en zeegemalen af naar zee. Met het draaien en aantrekken van de wind naar het noordwesten wordt water op de Eems Dollard omhoog geblazen.” laat Waterschap Hunze en Aa’s weten.

- advertentie -

Hierdoor ontstaan vanaf donderdagnacht hoge waterstanden op zee. Dit betekent ook dat het waterschap veel minder water kan afvoeren.

Dijkbewaking
De verwachting is dat vrijdagmorgen om 6.30 uur de hoogste stand van 4 meter op zee wordt bereikt. Dit betekent dat het waterschap vannacht start met dijkbewaking. Medewerkers van het waterschap gaan komende nacht voor de piek en morgenochtend de zeedijk inspecteren op schade. Ook zullen vanmiddag de dijkcoupures in Delfzijl uit voorzorg gesloten worden.

Voorspelling komende dagen
“De verwachting voor de komende dagen is dat we vanaf vandaag drie keer niet of vrijwel niet kunnen spuien. Daarna volgen zoals het nu lijkt, matige spuibeurten. De neerslagverwachting is sinds gisteren toegenomen.” laten ze weten.

“Tot en met eerste kerstdag is de verwachting dat er elke dag plusminus 10 millimeter valt. Op basis van deze voorspellingen verwachten we dat de waterstanden in onze kanalen gaan stijgen tot 0,95 a 1 m+NAP tot en met de kerstdagen.”

Door de blijvende onzekerheid in de getijverwachtingen en neerslagverwachtingen, blijft het waterschap alert en houden ze er rekening mee dat waterstanden forser kunnen oplopen dan ze nu verwachten.

- advertentie -

Inzet gemaal Rozema
“Sinds dinsdag stroomt de Kleine Zeesluis van Rijkswaterstaat mee en sinds woensdag zetten we zeegemaal Rozema in Termunterzijl in. Rozema pompt maximaal 3,5 miljard liter per dag naar zee. Vanwege de voorspelde neerslag en het hoge water op zee hebben we de afgelopen dagen veel water afgevoerd. Zo hebben we maximale ruimte gemaakt in onze sloten, kanalen, beken en meren.” schrijven ze.

- advertentie - 

Mobiele keringen
“Vandaag gaan we uit voorzorg mobiele keringen plaatsen op 5 plekken (bij scheepswerven) langs het Winschoterdiep. Een mobiele kering is een rij met vastgeschroefde palen waartussen aluminium planken geschoven worden. Bij een aantal bedrijven zoals scheepswerven langs het Winschoterdiep is de kade lager. Daar wordt gewerkt met mobiele keringen wanneer er hoogwatersituaties zijn. Deze mobiele keringen kunnen binnen enkele uren opgezet worden en voor waterveiligheid zorgen.” aldus het waterschap.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button