Algemeen

Hoger beroep inzake Geuko van Lang op 9 januari 2024

- advertentie -

Winschoten – Op 9 oktober van dit jaar werd een kort geding aangespannen door de ouders van Geuko van Lang tegen de zorgverzekeraar a.s.r. De jonge tiener heeft sinds 2016 te maken met de ernstige ziekte Acute Flaccid Myelitis (AFM). Bij deze ziekte treedt er door ontsteking van het ruggenmerg binnen enkele dagen verlammingen op.

- advertentie -

Voor een passende behandeling moet Geuko naar Amerika, maar deze therapie voldoet volgens de verzekeraar niet aan het criterium ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Terwijl er voldoende bewijs geleverd kan worden om dit te weerleggen. Zorgverzekeraar a.s.r. blijft er echter bij om de behandeling om deze reden niet te vergoeden. De rechter onthield zich van een uitspraak, omdat het te medisch is en geen oordeel kon geven. Hij verwijst het gezin terug naar het Zorginstituut Nederland. Maar die stellen niet over het individu te kunnen gaan. Oftewel, de rechter moet alsnog een beslissing nemen. En daarom staat er nu een hoger beroep te wachten.

Hoger beroep
Na diverse pogingen om de Amerikaanse behandeling door te laten gaan, komt de zaak nu tot een climax. Op dinsdag 9 januari 2024 om 13.30u komt de zaak voor in de rechtbank van Arnhem. Met de steun van Defence for Children gaan de ouders van Geuko het hoger beroep tegemoet.

Defence for Children
Deze internationaal opererende organisatie zal de zaak van Geuko in hoger beroep gaan steunen middels een brief. Hierin zal onder andere artikel 3 Belang van het kind en artikel 6 Recht op leven en ontwikkeling behandeld worden. In deze artikelen staat te lezen dat de belangen van het kind de eerste overweging is bij alle maatregelen betreffende het kind. Ongeacht door wie deze maatregel getroffen wordt. In artikel 6 staat vast dat de Staten die partij zijn, in de ruimst mogelijke mate de mogelijkheden tot overleven en de ontwikkeling van het kind waarborgen.

Ontwikkeling Geuko tot stilstand
Door de uitspraak van de rechter naar aanleiding van het kort geding van afgelopen oktober, blijft de ontwikkeling van Geuko stilstaan met grote gevolgen. Met uiteindelijk een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden, wanneer behandeling uitblijft.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button