Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Hooikoortsseizoen nu al begonnen

- advertentie -

De Bilt – Het nieuwe hooikoortsseizoen is nu al begonnen. Tijdens kerst zijn de eerste elzen al tot bloei gekomen en ook de eerste hazelaars staan op het punt om te gaan bloeien. Dit heeft alles te maken met het zeer zachte weer waar we vanaf 8 december mee te maken hebben. Zolang het zacht blijft kunnen mensen tijdens droge momenten klachten ondervinden. Op veel dagen beperkt regen de overlast.

- advertentie -

Zeker tot en met nieuwjaarsdag blijft het zacht en ook daarna wordt het niet direct koud. Hierdoor zullen steeds meer elzen en hazelaars tot bloei komen. Pas richting het midden van januari neemt de kans op koud winterweer toe. Mocht het dan flink gaan vriezen dan kan de overlast tijdelijk weer verdwijnen en gaat de natuur in rust. Bevroren bloeiende katjes van de els en hazelaar zullen van de boom vallen. Later kunnen dan weer nieuwe katjes tot bloei komen.

Na een koud slot van november en begin van december is er sprake geweest van een flinke temperatuurstijging. Dit heeft de bloei van de vroegbloeiers in de natuur gestimuleerd. De laatste jaren begint het seizoen van de els en hazelaar telkens al in december, doordat die maand telkens zacht verloopt of in elk geval een paar zeer zachte weken heeft.

Overlast beperkt door regen
De regenzones en buien die vrijwel dagelijks over ons land trekken zijn gunstig voor wie allergisch is voor het pollen van de els en de hazelaar. De lucht spoelt hierdoor geregeld schoon, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht niet hoog kan oplopen. Toch kunnen er klachten ontstaan wanneer het een heel dagdeel of zelfs een hele dag droog blijft en de wind het pollen vanuit de katjes van de els en hazelaar de lucht in blaast.

Berkenpollen normaal gesproken in april
Behoorlijk wat mensen hebben last van het pollen van de els en hazelaar, maar voor berkenpollen zijn nog veel meer mensen allergisch. Normaal gesproken bloeit de berk vooral in april. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt van alle bomen de meeste klachten.

Bij een warm verloop van februari en maart kan de bloeiperiode eerder starten. Een maand later volgt meestal de start van het graspollenseizoen. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en levert bij de meeste mensen, zo’n 2 miljoen Nederlanders, klachten op.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button