Algemeen

Gaslocaties in Zuidbroek en Scheemda weer opgestart vanwege vrieskou

- advertentie -

Zuidbroek/ Scheemda – Twee gaswinningslocaties van het Groningenveld worden vanwege de lage temperaturen weer opgestart. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw aan de Tweede Kamer.

- advertentie -

Volgens RTV Noord gaan de locaties bij Spitsbergen in Zuidbroek en Scheemderzwaag in Scheemda weer op de waakvlam. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen om de systemen draaiende te houden. Als het nodig is, kan er dan snel extra gas uit worden gewonnen.

Kouder dan -6,5 graden
Het gasveld is in oktober gesloten. ‘Maar’, benadrukt Vijlbrief: ‘Daarbij is steeds aangegeven dat we, met het oog op de capaciteit, deze winter Groningen nog in reserve hadden voor een situatie zoals als nu.’ Bij temperaturen lager dan -6,5 graad Celsius kan de waakvlam weer worden aangezet.

Deze week worden temperaturen verwacht van -6,6 graden Celsius. ‘Zoals het er nu naar uitziet is dit het geval op woensdag 10 januari. De winning is dus minimaal, namelijk alleen de winning op de waakvlam op twee locaties voor ongeveer twee dagen’, schrijft Vijlbrief aan de Kamer.

Gas uit Norg is niet genoeg
Bij aanhoudende kou komt het gas eerst uit de opslag bij Norg. Maar als die uitvalt, dan is de leveringszekerheid volgens Vijlbrief niet geborgd’.

Het kabinet wil het stopzetten van de gaswinning wettelijk vastleggen. Vijlbrief vraagt de Tweede Kamer in zijn brief om het wetsvoorstel dat daarvoor is gemaakt ‘spoedig’ te behandelen. Het gaat daarbij overigens wel om gas uit het grote Groningenveld. Uit zeventien andere kleine velden in Groningen wordt nog altijd ‘gewoon’ gas gewonnen.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button