Op stap

Een nieuw jaar met nieuwe activiteiten van The Blue Barge

- advertentie -

Oldambt – Het activiteitenprogramma The Blue Barge is het 21e-eeuwse antwoord op De Blauwe Schuit. Het programma nodigt Winschoters uit om, net als hun stadsgenoten van weleer, de handen uit de mouwen te steken. Onder leiding van kunstenaars van nu, geïnspireerd door de bijzondere uitgaven die Buning, Henkels, Zuithof en Werkman hebben nagelaten. De artistieke eindproducten zijn te beschouwen als een eerbetoon aan de mensen die tijdens de tweede wereldoorlog verzet pleegden, gruwelijkheden ondergingen en/of het leven lieten. Maar ze dienen ook als hart onder de riem voor stads- en streekgenoten die vandaag de dag wel een oppepper kunnen gebruiken. Behalve workshops omvat The Blue Barge ook een lezingenaanbod.

- advertentie -

Lezing over de verzetsdaden van Titia Gorter door Adriënne Baars
Op woensdag 7 februari a.s. zal Adriënne Baars in Cultuurhuis De Klinker van 19.15-19.45 uur een lezing geven over de verzetsdaden van Titia Gorter, de oudste dochter van Wijtze Gorter en Hermina Woutera Viëtor uit een welgesteld Winschotens geslacht. Na de lezing zal de film Nelly en Nadine vertoond worden. Een minstens zo indrukwekkend levensverhaal met een liefde die in 1944 begon in Ravensbrück. Tickets voor zowel de lezing als de film zijn te boeken via: www.indeklinker.nl

In het voorjaar volgen nog een drietal lezingen, hierover volgt t.z.t. meer info op inhetspoorvandeploeg.nl:
vrijdag 5 april 19.00 uur: Jan M. van Dijk over Iet van Dijk en het Amsterdamse studentenverzet
zondag 28 april 14.00 uur: Doeke Sijens over de clandestiene uitgaven van dichter A. Marja/Theo Mooi
zaterdag 15 juni 14.00 uur: Alexandra Nagel over pianist en componist Mischa Hillesum

Gratis poëzieworkshopserie HART onder de riem
Op vrijdag 1 maart gaat in de Vennekerk de vierdelige poëzieworkshop HART onder de riem van start, die i.s.m. GRID Grafisch Museum Groningen en dichter Kasper Peters zijn ontwikkeld.

Onder leiding van Kasper Peters schrijven deelnemers een gedicht voor iemand die zij een hart onder de riem willen steken. Daarna gaan ze, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag om hun gedicht te illustreren met de druktechniek van H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun museumdrukkerij op wielen, is alles aanwezig om de gedichten op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven.
De workshops zijn gratis en staan open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van spelen met taal. De bijeenkomsten vinden plaats op 1, 8, 15 en 22 maart van 14.00-16.00 uur in de Winschoter Vennekerk. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers. Meer info over deze workshop is te vinden op www.gridgroningen.nl/druktemaker

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de cursuswebsite van De Klinker: https://www.indeklinker.nl/course/2607/Blue_Barge

- advertentie -

Blauwe Schuitwandeling o.l.v. stadsgids Koos Akkerman
Vrijdag 15 maart van 14.00-16.00 uur leidt stadsgids Koos Akkerman je langs locaties die Joodse verhalen en verhalen over het (kunstenaars-)verzet herbergen. Elk verhaal is gekoppeld aan een blad uit de eerste ‘suite’ van de Chassidische Legenden, die kunstenaar en drukker H.N. Werkman in 1942 voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit maakt.

- advertentie - 

Deelname aan deze wandeling, die start vanaf de Vennekerk, is gratis.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button