Incidenten

Hoofdverdachte (19) aanslagen Winschoten: ‘Ik wist niet wat er ging gebeuren’

- advertentie -

Winschoten – Hoofdverdachte B. (19) van de reeks explosies in Winschoten en Groningen beweert niet te weten wat er ging gebeuren. Volgens de officier van justitie is hij juist de ruggengraat geweest van de aanslagen, in ieder geval die op de gameshop in Winschoten op 16 september. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Aanslag op gameshop was fout
B. geeft toe dat hij aanwezig was bij die aanslag, maar zegt dat hij niet wist wat er ging gebeuren. De aanslag bij de gameshop zou een fout zijn geweest. Op opnames is te horen: ‘We moeten iets verderop zijn’.
Dat gebeurde drie dagen later. Bij die aanslag op een kapperszaak op 19 september werd B.’s DNA aangetroffen.

Geaccepteerd op Snapchat
De Tilburger die als hoofdverdachte wordt gezien, zou via Snapchat ‘de job hebben geaccepteerd’. Op een video is te zien dat hij ‘Leg die bom’ zegt en de instructies daarvoor geeft. De officier van justitie wijst B. erop dat hij een fles benzine heeft gekocht bij een tankstation, en dat op zijn telefoon is gezocht naar het adres in Winschoten.

‘Veel spijt van de acties’
Medeverdachte O. (19) bekent dat hijzelf het zware vuurwerk daar heeft neergelegd. Dat zou hij hebben gekregen van zijn opdrachtgever, waar hij via een tussenpersoon contact mee had. O. is verbaasd dat B. ontkent te weten wat er zou gaan gebeuren. O. voegt eraan toe dat hij alles bekent en veel spijt heeft van de acties.

Derde en vierde verdachte
De derde verdachte, de 20-jarige P., is de chauffeur. Hij is niet aanwezig in de rechtszaal. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de explosies. Zijn advocaat betoogt dat de man niet wist waar hij heen moest rijden of wat het doel was.

De zaak tegen de vierde verdachte is achter gesloten deuren behandeld, omdat deze verdachte minderjarig (17) is. Deze verdachte zou betrokken zijn bij een explosie aan de Herestraat in Groningen op 12 september.

- advertentie -

De rechtbank besluit aan het eind van de zitting dat de drie meerderjarige verdachten vast moeten blijven zitten tot hun definitieve berechting. De 17-jarige verdachte komt direct op strenge voorwaarden vrij, met huisarrest en monitoring.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button