Algemeen

Koning bezoekt Scheemda en Bad Nieuweschans voor werkbezoek in het aardbevingsgebied

- advertentie -

Scheemda/ Bad Nieuweschans –Zijne Majesteit de Koning heeft met de staatssecretaris Mijnbouw van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op donderdag 1 februari een werkbezoek gebracht aan een woonboerderij in Scheemda en De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans, gemeente Oldambt.

- advertentie -

In Scheemda stond trajectbegeleiding voor duurzaam herstel en versterking centraal. De Graanrepubliek is een project dat gefinancierd is door het Nationaal Programma Groningen (NPG) voor het bevorderen van het economisch toekomstperspectief in de aardbevingsregio.

Keukentafelgesprek in Scheemda
Het werkbezoek begon met een gesprek aan de keukentafel van een woonboerderij die momenteel hersteld en versterkt wordt. De Koning en staatssecretaris Vijlbrief spraken met de eigenaren, hun zaakbegeleider van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de projectleider van de Nationaal Coördinator Groningen over de werkzaamheden.

De boerderij heeft aardbevingsschade opgelopen als gevolg van de aardgaswinning. Met de nieuwe schaderegeling ‘Duurzaam Herstel’ van het IMG worden onderliggende constructieve gebreken aan woningen verholpen om de kans op het terugkeren of verergeren van schade door bevingen te verkleinen. Het gesprek ging over de mogelijkheden van dit integrale traject voor de eigenaren van de boerderij en in algemene zin voor de inwoners van de aardbevingsregio.

De Graanrepubliek Bad Nieuweschans
Het bezoek werd voortgezet in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Dit is een coöperatie van lokale boeren en ondernemers. Zij werken samen aan duurzaam gebruik van de Groningse kleigronden en het bevorderen van bewustzijn bij het publiek over duurzaam omgaan met voedsel. De Koning en staatssecretaris kregen een rondleiding door het pand. Zij bezochten onder meer de brouwerij, stokerij en bakker die de oogsten verwerken tot lokale producten. Aansluitend spraken zij met leden van de coöperatie. Naast economische ontwikkeling laat De Graanrepubliek de verbinding zien tussen de geschiedenis en de toekomstmogelijkheden van de Groningse boeren en ondernemers.

De Graanrepubliek heeft subsidie ontvangen uit het NPG. Dit is een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie Groningen en gemeenten dat projecten financiert die bijdragen aan de toekomst van de Groningers. Het programma, met een startkapitaal van 1,15 miljard euro vanuit het Rijk, loopt van 2020-2030. Het uitgangspunt is dat dit bedrag wordt aangevuld met andere financieringsbronnen om zoveel mogelijk projecten te kunnen realiseren.

- advertentie -

De Koning legt regelmatig werkbezoeken af met een minister of staatssecretaris. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden laten de bewindspersonen de effecten van het beleid zien.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button