Weerbericht

Donderdag regionaal kans op (natte) sneeuw

- advertentie -

De Bilt – Momenteel is het zeer zacht buiten: op de meeste plaatsen zien we ‘dubbele cijfers’ op de thermometers. Woensdag en donderdag komt ons land tijdelijk in de koude lucht terecht. Dat kan regionaal resulteren in enige tijd (natte) sneeuw. En misschien ook wel een witte wereld?

- advertentie -

Dinsdagmiddag en in de nacht naar woensdag valt overal regen. En dat zijn grote hoeveelheden: landinwaarts is tot woensdagochtend regionaal wel 15 tot 20 millimeter neerslag mogelijk. Achter dit regengebied kan koudere lucht afkomstig uit Noord-Europa Nederland bereiken en daar komen we later op de dag in terecht. Tijdens de nacht naar donderdag kan het in de noordoostelijke helft een beetje vriezen. De wegen zijn echter nog vrij warm, dus dat levert nog niet of nauwelijks gladheid op.

Donderdag regen en (natte) sneeuw
Dan zien we donderdagochtend een nieuw gebied met neerslag ons land bereiken. In het midden en zuiden valt daarbij meteen regen: wederom kan dat voor circa 15 millimeter zorgen op de natste plekken. Daarbij is het waterkoud en er waait een stevige wind uit het oosten tot zuidoosten. Langs de kust is deze wind af en toe krachtig.

In de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen is de lucht later op de dag nog koud genoeg voor winterse neerslag. Er zijn vrij veel weerkaarten die momenteel sneeuwval berekenen voor die regio’s. Dat zal wel meestentijds natte sneeuw zijn bij temperaturen rond +1 graad, maar als het eenmaal hard genoeg sneeuwt kan het ook in zo’n situatie makkelijk even wit worden. Levert dat dan ook gladheid op?

Lokaal sneeuwdek of niet?
De kans dat we sneeuwvlokken kunnen spotten in Noord-Nederland is donderdag ongeveer 75%. Maar daarmee is natuurlijk nog geen sprake van sneeuwpret. De kans op een lokaal sneeuwdek van ten minste 2-3 centimeter is op dit moment ongeveer 30%, dus beduidend kleiner. Dat komt dus mede doordat de ondergrond vrij warm is. Toch is een witte wereld niet uitgesloten zolang de sneeuwval lang genoeg aanhoudt. Hetzelfde geldt voor het risico op gladheid. Met name in de provincie is die mogelijkheid aanwezig, maar er heerst dus nog best wat onzekerheid. Verder zuidwaarts lijkt winterse neerslag vrijwel uitgesloten.

Daarna opnieuw zacht
Eventuele (natte) sneeuw is wel van zeer korte duur. In de nacht naar vrijdag wordt de koudere luchtsoort alweer weggeblazen door een krachtige zuidwestenwind. Sterker nog: vrijdagmiddag zou het in de zuidelijke provincies lokaal zelfs 15 graden kunnen worden. De schommelingen zijn groot later deze week!

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button