Algemeen

Grootse plannen voor musea Heiligerlee: Alles concentreren rond het Klokkengieterijmuseum

- advertentie -

Heiligerlee – Het bestuur van de twee musea in Heiligerlee, de Slag bij Heiligerlee en het Klokkengieterij museum, heeft al sinds 14 november 2022 een plan klaar liggen om van de twee musea, één groot museum te maken. Het De Slag bij Heiligerlee museum wordt afgestoten en ondergebracht in het Klokkengieterij museum dat helemaal aangepast en uitgebreid moet gaan worden.

- advertentie -

Eigendom van de gemeente
De twee panden zijn eigendom van de gemeente Oldambt en worden gehuurd. Maar het grote museum om de Slag bij Heiligerlee is niet meer van deze tijd en is één grote ‘energieslurper’ waardoor deze kosten bijna niet meer op te brengen zijn en hierdoor in de wintermaanden gesloten blijft.

Zo wil men een aanbouw realiseren voor ontvangst van groepen in het Klokkengieterijmuseum. Hierbij moet er een zelfbedieningscafé, compleet met een terras komen.

Restauratie
De tuin moet helemaal aangepast worden, waardoor de carillon toren gerestaureerd en verplaatst moet worden. In deze tuin moet dan een ondergrondse expositieruimte komen om alles wat met De Slag bij Heiligerlee te maken heeft, onder te brengen.

Wanneer dit gerealiseerd gaat worden, dan kan het pand van  het huidige museum De Slag bij Heiligerlee worden afgestoten. Bij deze realisatie is ook een beleidsmedewerker van de gemeente betrokken en een adviseur vanuit de Coöperatie Sterke Musea. Zo liggen de plannen klaar om het gieterijmuseum opnieuw in te richten, het gebouw te verduurzamen en een nieuwe ruimte voor (wissel)exposities.

Digitale voorzieningen
Het totaal nieuwe museum dat het verhaal vertelt rond de ‘Slag’ wordt dan dus ondergronds gerealiseerd en moet worden gebouwd in de tuin achter het Klokkengieterijmuseum. Het zal dan een compleet nieuw en een heel moderne uitstraling krijgen, gebruik makend van de meest up to date digitale voorzieningen.

Bestuurslid Liesbeth Jansen: “In de eerste helft van 2022 zijn wij bij de gemeente geweest om te vertellen over ons ‘Droombeeld’ rond de twee musea. Wij hadden natuurlijk de gemeente al ver hiervoor geïnformeerd over de zaken waar wij als bestuur mee zaten. Bij de presentatie was de gemeente best enthousiast en wij hebben toen de opdracht gekregen om de plannen verder uit te werken”.

De Hinderlaag
Naast dat het Klokkengieterij museum opnieuw wordt ingericht, met ook nog een uitbreiding van de achterkant van het gebouwd van zo’n 120 m2,  zijn er mooie plannen voor De Slag bij Heiligerlee. Deze uitbreiding krijgt de naam mee ‘De Hinderlaag’, heel toepasselijk voor wat zich destijds zich hier heeft afgespeeld.

Verrast
“Wij waren eigenlijk heel verrast toen de architect met het plan kwam om de grond in te gaan een soort hinderlaag te bouwen en hier komt het tweede museum in. Dit gebouw zal ‘hufterproof’ worden ingericht, want wij willen met zo weinig mogelijk vrijwilligers zo veel als mogelijk presenteren. Je wordt dan welkom geheten door een digitaal persoon op een scherm en hij neemt je dan mee door de hele expositieruimte”, aldus Liesbeth.

Het bestuur hoopt dat deze plannen zo snel als mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Ze hebben al contacten met subsidieverstrekkers en ook de gemeente Oldambt moet haar goedkeuring hier aan geven.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button