Cultuur

Gratis toegang Grasnapolsky voor bewoners van Oldambt

- advertentie -

Scheemda – Op 8, 9 en 10 maart vindt festival Grasnapolsky voor de 5e keer plaats in Fabriek de Toekomst, Scheemda. Met het nieuwe project GRASDUINEN brengt de organisatie van Grasnapolsky meerdere keren in het jaar Gronings erfgoed onder de aandacht, zoals afgelopen oktober in Bad Nieuweschans.

- advertentie -

Ook tijdens festival Grasnapolsky kan het publiek Grasduinen. Nu kunnen bezoekers van het festival op expeditie het Oldambt in, met bijvoorbeeld expeditie ‘Hoe Lenin op de schroothoop belandde’ van Tom Tieman, expeditie ‘GROND’ naar De Graanrepubliek, of op expeditie met de Landschapswerkplaats waarin vragen als ‘Wat vertelt het landschap ons? Wat is de relatie tussen ondergrond en bovengrond? En wat zorgt ervoor dat mensen willen blijven op een specifieke plek?’ worden beantwoord. Daarnaast vindt er ook weer programma plaats in de Scheemder kerk. Ook is er op Grasnapolsky een talk door Winfried Baijens naar aanleiding van de serie ‘De Aarde Beeft’.

Gratis kaarten
Omdat we het verhaal van het Oldambt vertellen, bieden we gratis kaarten aan aan de inwoners van het Oldambt, zodat zij de cultuur in hun gemeente kunnen beleven. Bewoners kunnen gratis zondagkaarten en een kortingscode van 50% aanvragen voor vrijdag en zaterdag, door te mailen naar ticketing@grasnapolsky.nl met naam, adres en e-mailadres. Kaarten beschikbaar zolang de voorraad strekt.

De Aarde Beeft met Winfried Baijens
Op Grasnapolsky neemt Winfried je live opnieuw mee in het verhaal de Groninger Grond en gaan we met elkaar in gesprek. Tijdens deze talk neemt Winfried je mee op een fascinerende reis door de rijke geschiedenis van Groningen, geïnspireerd door de verhalen uit de docuserie. Van de legendarische dagen van de Graanrepubliek tot aan de gebeurtenissen rondom de communistische bewegingen.

Maar deze talk gaat verder dan alleen geschiedenis. Het verkent ook de actuele kwesties die spelen in Groningen, zoals gaswinning, culturele identiteit en de veerkracht van de Groningers zelf. Verwacht een boeiend gesprek over Groninger grond.

Winfried zal ook enkele bijzondere gasten verwelkomen om dieper in te gaan op de thema’s die in de docuserie zijn behandeld. Wordt meegenomen in de ziel van Groningen en ontdek waarom ‘Grond om te blijven’ niet zomaar een thema is.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl (Archief )

Expeditie Landschapswerkplaats
Wat vertelt het landschap ons? Wat is de relatie tussen ondergrond en bovengrond? En wat zorgt ervoor dat mensen willen blijven op een specifieke plek? Met de Landschapswerkplaats gaan we op zoek naar antwoord voor deze vragen.

Het ontstaan van het landschap heeft belangrijke invloed op hoe wij het landschap nu gebruiken. Door te kijken naar het verleden snappen we het landschap van het heden en weten we wat belangrijk is voor het landschap van de toekomst. De expeditie neemt je mee naar de achterliggende verhalen die verborgen liggen in het landschap van het Oldambt.

Samen met Groningers werkt de Landschapswerkplaats aan het landschap van Groningen. Dit doen ze aan de hand van tien burgerinitiatiefbundels, waarbij biodiversiteit, landschap, water, natuur en cultuurhistorie centraal staan.

Expeditie Het Grensland Op de Ennemaborgh
Een borg is de Groningse variant van een kasteel en mag daarom natuurlijk niet ontbreken in het expeditieprogramma van Grasnapolsky. In Midwolda staat zo’n bijzondere borg: de Ennemaborg. Deze borg stamt uit de veertiende eeuw, maar werd in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Op het landgoed komen natuur en erfgoed samen: het natuurbos wordt tegenwoordig bewoond door konikpaarden, de bonte specht en de kerkuil. Sinds 1965 zijn de borg en het landschap in bezit van Het Groninger Landschap.

Op deze prachtige erfgoedlocatie komen de dichters van Het Grensland samen voor hun eerste live performance. Het Grensland is een artist-in-residence project van Grasnapolsky, NOORDWOORD en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Zes dichters uit Nederland en Duitsland verblijven voorafgaand aan Grasnapolsky een week lang in het Oldambt om te werken aan hun teksten en zich te verdiepen in de verhalen en taal van de streek.

Op het grensland van Nederland en Duitsland klinken dialecten die verwant zijn met het Nedersaksisch, dat in 2018 nationale erkenning kreeg als volwaardige en zelfstandige taal. Grasnapolsky nodigt dichters en spoken word-artiesten uit om de klanken en woorden te onderzoeken en samen een nieuwe festivalperformance te ontwikkelen, waarin de schoonheid van taal wordt gevierd.

Daarna kun je zelf over het landgoed GRASDUINEN en ontdekken hoe mooi het is.

Expeditie HOE LENIN OP DE SCHROOTHOOP BELANDDE
Hij is dit jaar precies 100 jaar dood: Vladimir Iljitsj Lenin, de eerste leider van de communistische Sovjet-Unie. In Oost-Groningen was het communistische gedachtengoed ook jarenlang populair, maar de tijden zijn veranderd. Goodbye Lenin dus, al dwaalt een groot beeld van Russische revolutionair nog altijd door de provincie.

Hoe kwam het beeld van de Russische revolutionair hier? Ga met Tom Tieman van Ruimtereis mee op expeditie en kom alles te weten over de bijzondere geschiedenis van het communisme in Oost-Groningen en de al even wonderlijke reis die het Lenin-beeld door Nederland maakte.

Tom Tieman is een bevlogen en diepgravend documentairemaker uit Groningen, die zijn verhalen zoekt en vindt in Noord-Nederland. Het platteland, klimaatverandering, erfgoed en het veranderende landschap vormen centrale thema’s in zijn werk. In 2022 maakte hij de luisterwandeling ‘Huilende Bruiden’ over de vervallen herenboerderijen in het Oldambt. Deze voorstelling was onderdeel van het expeditie-programma van Grasnapolsky. In 2024 wordt ook de documentaire ‘Huilende Bruiden’ uitgezonden door KRO-NCRV. Met zijn eigen gezelschap Ruimtereis ontwikkelt Tom komend jaar het verhaal over het Lenin-beeld verder en maakt hij nieuwe theatrale luisterwandelingen in de provincie.

Ruimtereis maakt audiovoorstellingen over de veranderende verhouding tussen mens en leefomgeving. Verhalen van het collectief geven jou een andere kijk op de ruimte en het leven.

Expeditie Frits & Andries – strokarton
De inmiddels legendarische expeditieleiders Frits en Andries zijn weer van de partij op Grasnapolsky en leren je tijdens hun rondleiding door De Toekomst alles over de geschiedenis van het strokarton. Wist je dat het karton uit Groningen werd ingezet voor tal van high-quality stationery products en beroemd was over de hele wereld? Deze en tal van andere weetjes worden je bijgebracht door Frits en Andries. Ze vullen het aan met prachtige verhalen over de tijd dat Fabriek De Toekomst nog draaide, ronkte en stoomde.

Expeditie KERQ | Dean Bowen & Eva van Manen – in de scheemder kerk
Kerq is een gloednieuwe voorstelling, ontwikkeld door zangeres en muziekproducer Eva van Manen en dichter Dean Bowen in de dagen voor Grasnapolsky. Samen belanden deze makers in een oude kerk in Scheemda, waar ze op zoek gaan naar de essentie van gemeenschapsvorming in een tijd waarin steeds minder mensen onderdeel uitmaken van een religieuze of levensbeschouwelijke groep. Ze putten uit religieuze rituelen én uit de kunsten en muziek om te zoeken naar troost, hoop en grip. Kunst en muziek verbinden mensen met elkaar en laat ze soms zelfs in hetzelfde geloven. Eva en Dean nemen je mee in hun relaas en zetten de deuren van hun Kerq open om tot verzoening en verbinding met elkaar te komen.

Toen in 1509 de Dollard overstroomde besloten de bewoners van Scheemda om hun hele dorp anderhalve kilometer naar het noorden te verplaatsen. In 1515 verrees op hun nieuwe dorpsgrond de Scheemder Kerk. Anno 2024 heeft de Scheemder Kerk echter nog maar eens per maand een religieuze dienst. Het kerkgebouw is verder buiten gebruik en wordt beheerd door de Stichting Oude Groninger Kerken. Vrijwilligers uit het dorp spannen zich in om in de kerk andere activiteiten en optredens te organiseren.

Vanaf donderdag 7 tot en met zaterdag 9 maart gaan Dean en Eva in residentie in de Scheemder Kerk. Op zaterdagavond gaat hun gloednieuwe werk in première.

Expeditie De Kurk – Scheemder kerk
De Kurk nodigt u uit om gezamenlijk een lofzang te brengen aan Wijn. In een theatrale dienst nemen wij u mee langs 3 verschillende Wijnen die ieder hun eigen manier van bezinning uitlokken. De voorstelling en proeverij is een knipoog naar de geïnstitutionaliseerde symboliek van de Kerk, en benadrukt de absurditeit die soms gepaard gaat met deze rituelen op een interactieve en humoristische wijze. Al met al stapt u in een cult-achtige experience tijdens het bijwonen van een Kurkdienst. De deuren van de Kurk staan voor iedereen open! Maar wees er snel bij, want er zijn slechts een aantal plaatsen beschikbaar op de banken van Kurk Scheemda. De collecte voor de dienst bedraagt €12,50 en is inclusief de drie Wijnen.

Zondag 10 maart
15.45 tot 17.00 uur
Locatie: Scheemder Kerk
Prijs: €12,50 incl. drie wijnen
Vervoer van en naar Fabriek de Toekomst inbegrepen.

Kijk voor het volledige kunst, muziek en expeditieprogramma op www.grasnapolsky.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button