Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Burgemeester en leden 4 mei comité leggen bloemstukken bij monumenten en op een begraafplaats

- advertentie -

Winschoten – Burgemeester Cora-Yfke Sikkema heeft op deze dag van dodenherdenking samen met leden van het 4 mei comité bloemstukken en kransen gelegd bij monumenten voor alle slachtoffers uit de tweede wereldoorlog, joodse monumenten en voor militairen die zijn omgekomen in vredesmissies.

- advertentie -

Het eerste bloemstuk is gelegd bij het oorlogsmonument aan het Zuiderveen. Dit monument herinnert aan dertien verzetsstrijders, negen medeburgers en 22 Canadese militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Pekelderstraat
Daarna werd een bloemstuk aan het hek opgehangen van de Joodse begraafplaats aan de Pekelderstraat, vervolgens bij het monument bij het politiebureau voor de omgekomen Belgische parachutisten van de special Air Service. Dit Belgische regiment, dat onder leiding stond van kolonel Blondeel, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van Winschoten op 15 april 1945.

Vredesmissie
Vervolgens is de delegatie voor een eerste keer gegaan naar het graf van de in Mali omgekomen militair Henry Hoving. Hij is tijdens een vredesmissie in Mali omgekomen. Hij is begraven op de begraafplaats bij crematorium.

Een laatste krans is gelegd bij het Joodse monument bij de synagoge aan de Bosstraat. Dit monument staat bekend als de kleine Klaagmuur en staat rechts voor de synagoge. Dit monument is door de Winschoter bevolking aangeboden aan het gemeentebestuur als herinnering aan de vele joden die in Winschoten hebben geleefd.

Lees ook: Overzicht 4 mei herdenkingen in Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button