Algemeen

Vlagprotocol: Wanneer en op welke wijze mag de vlag uit?

- advertentie -

Landelijk – In Nederland is er een vlagprotocol van kracht. Deze protocol geeft precies aan wanneer en hoe je mag vlaggen middels de Nederlandse vlag.

- advertentie -

Vlagprotocol 4 mei, vlag gehele dag halfstok
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Vlagprotocol 5 mei, vlag gehele dag in top
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Wanneer de vlag uitsteken en hoe?
Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze weer neergehaald. De vlag mag de grond niet raken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button