Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Niedersachsen, Groningen, Friesland en Drenthe geven elkaar een hand bij de EDR.

- advertentie -

Bad Nieuweschans – ‘Wij vieren Europa’ was het thema van de Eems Dollard Regio (EDR) voorjaarsreceptie gisteravond gehouden in De Graanrepubliek te Bad Nieuweschans. Het programma werd op uitstekende wijze begeleid door journaliste Margriet Brandsma. Als Duitsland kenner wist zij de Duitse- en Nederlandse sprekers dicht bij elkaar te brengen omtrent de kansen en uitdagingen van actuele onderwerpen in de Europese samenwerking.

- advertentie -

Situatie in Europa
Voorzitter van de EDR is burgemeester Cora-Yfke Sikkema. In haar welkomstwoord ging zij in op de huidige situatie in Europa. “Op dit moment is er veel onrust in de wereld, met ook gevolgen voor onze regio. Kijk bijvoorbeeld naar de vluchtelingenopvang die wij gezamenlijk realiseren aan beide kanten van de grens”.

“Wij delen elkaars ervaringen op dit gebied. En dat gevoel van deze verbinding is ook waarom deze dag zo belangrijk is. En die verbinding is ook de reden waarom de EDR in 1977 is opgericht. Het doel om in goede harmonie als buren in Niedersachsen en in Nederland samen te leven. Juist zo dicht bij je buurland is er zoveel te leren van elkaar. En ik vind dat wij dit ook wel goed doen”.

9 mei Europadag
Voorzitter/burgemeester Sikkema: “Op 9 mei is het Europadag. De dag waarop wij elk jaar vrede en eenheid in Europa vieren. En in juni zijn er verkiezingen voor het Europees parlement en de uitkomst daarvan raakt vele inwoners. Want 40% van de inwoners in Europa wonen in een grensregio. En voor hen is het heel normaal om even over de grens te gaan. Tegelijkertijd zien wij het wantrouwen tegen Europa, daar in Brussel, toeneemt. Dat er krachten zijn die onze democratie willen doen kraken.”

“Dit terwijl er in Europa zoveel moois is bereikt. En wij hebben elkaar ontzettend hard nodig bij de grote vraagstukken die wij samen moeten oppakken. Wij willen daarom de goede en duurzame samenwerking hier met elkaar vieren”, aldus Cora-Yfke Sikkema.

Aanpak activiteiten
Projecten die ze samen willen aanpakken zijn bijvoorbeeld activiteiten op het gebied van innovatie, energietransitie,  maar ook over onderwijs, taal, cultuur en vrijwilligerswerk. Ook op het vlak van de ondermijning in de criminaliteit worden op dit moment al goede stappen gezet in deze samenwerking.

Andere sprekers waren CdK René Paas, minister van Federale en Europese zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen Wiebke Osigus, Oberbürgermeister van Emden de heer Tim Kruithoff, de burgemeester van Westerkwartier de heer Ard van der Tuuk en Friso Douwstra gedeputeerde provincie Fryslân.

EDR Grensprijs
Ook is er tijdens deze receptie de EDR Grensprijs uitgereikt. “Deze prijs is in het leven geroepen om erkenning te geven aan duurzame grensoverschrijdende initiatieven. De winnaars van dit jaar de EDR prijs 2023 is het project ‘Wat we zijn en wat ons verbindt’, zijn geworden LeeWerk_WISA GmbH uit Leer en het Noorderpoort College in Winschoten”, aldus de voorzitter/burgemeester.

De initiatiefnemers zijn Daniëlle Zaadhof-Balkens en Harma ten Hof. Hun projecten zijn gerealiseerd door financiële middelen uit het Klein Projecten Fonds en ook door financiële ondersteuning door Niedersachsen. Het project in Leer is bedoelt voor mensen die minder kansen hebben in onze maatschappij.

Harma ten Hof: “Wat wij heel mooi vinden aan deze samenwerking is dat wij onze studenten over de grens kunnen laten kijken, kennis laten maken met andere culturen. Sommige studenten zijn Winschoten nog nooit uit geweest en daarom is dit project zo bijzonder. Wij zijn heel blij dat wij hier subsidie voor kunnen krijgen, dat wij dingen samen kunnen doen”.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button