Algemeen

Steeds grotere vraag naar hospicezorg, maar capaciteit blijft achter

- advertentie -

Winschoten – De vraag naar hospicezorg in Nederland neemt gestaag toe, waarbij steeds meer mensen kiezen voor een huiselijke, niet-ziekenhuisachtige omgeving om hun laatste levensfase door te brengen. Ondanks de groei van het aantal hospicebedden, blijft de capaciteit echter ontoereikend om aan de stijgende vraag te voldoen.

- advertentie -

Ook Hospice Sint Maartenhuis in Winschoten ervaart deze toenemende druk. In 2023 moest het hospice twee derde van de aanvragen afwijzen wegens gebrek aan beschikbare bedden. “Het hospice is al geruime tijd op zoek naar meer opnamecapaciteit, maar dit is een moeizaam proces, zowel om geschikte ruimte te vinden als ook de financiële draagkracht,” legt voorzitter Trijnko Pelgrim uit.

(lees verder onder de foto)

Pelgrim benadrukt dat de groeiende vraag naar hospicezorg niet alleen vraagt om meer bedden, maar ook om extra vrijwilligers. “Door de groter wordende vraag voor opname hebben we meer vrijwilligers nodig om mensen in hun laatste fase van hun leven aandacht en ondersteunende zorg te geven. De verpleegkundige zorg wordt door de thuiszorg gedaan, van de vrijwilliger wordt gevraagd zo nodig ondersteunende hulp te bieden,” aldus Pelgrim.

Om aan deze behoefte te voldoen, start Hospice Sint Maartenhuis binnenkort weer met een basiscursus voor nieuwe vrijwilligers. “Met deze cursus willen we ervoor zorgen dat vrijwilligers goed voorbereid zijn om de ondersteunende hulp te bieden die zo hard nodig is,” voegt Pelgrim toe.

(lees verder onder de foto)

Belangstellenden die zich willen inzetten als vrijwilliger in het hospice, kunnen zich aanmelden bij Hospice Sint Maartenhuis. Zo hoopt het hospice niet alleen de capaciteit te vergroten, maar ook de kwaliteit van de zorg in deze belangrijke laatste levensfase te waarborgen.

Wil je donateur en/ of vrijwilliger worden of wil je meer lezen over het Hospice, bekijk dan de nieuwe website www.hospicewinschoten.nl.

Lees ook: Hospice Winschoten zoekt nieuwe vrijwilligers

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button