Weerbericht

Pinksterweekend begint wisselvallig

- advertentie -

Landelijk – Het pinksterweekend begint wisselvallig met op zaterdag buien met kans op onweer en hagel. De meeste zijn bestemd voor het binnenland. In het noorden en aan de kust blijft het vaker droog. Het wordt 17 tot 22 graden. Zondag blijft vooral landinwaarts een enkele (onweers)bui mogelijk. Tijdens tweede pinksterdag lijken maar de droge en zonnige momenten te overheersen. Aan de temperatuur verandert tijdens de pinksterdagen weinig.

- advertentie -

De verschillen zijn deze vrijdag groot in ons land. In het zuiden van het land overheerst de bewolkingen in het uiterste zuiden kan het later langdurig regenen. In het midden kunnen enkele felle (onweers)buien voorkomen, maar in het noorden blijft het daarentegen juist overwegend droog en is de zon mogelijk af en toe te zien. De maxima liggen tussen 16 en 23 graden.

Kans op enkele (onweers)buien
Op de eerste dag van het weekend is het wisselvallig op veel plekken in het land. Verspreid over het land vallen enkele buien. Lokaal kunnen hierbij ook pittige exemplaren voorkomen met kans op onweer en hagel. De meeste buien zijn weggelegd voor het binnenland. Het noorden en de kustgebieden hebben betere papieren voor aangenaam buitenweer.

De buien lijken deze regio’s niet of nauwelijks te bereiken en ook de zon schijnt hier af en toe. In het noorden vinden we ook de hoogste temperaturen met lokaal 23 graden. Vlak aan zee is het een graad of 16 en elders in het land liggen de maxima tussen 17 en 20 graden. Tijden buien is het enkele graden minder warm en er staat overal weinig wind.

In de avond nemen de buien in activiteit af en in de nacht naar zondag is het op de meeste plaatsen droog, al blijft landinwaarts nog wel een lokale bui mogelijk. Verspreid over het land kan bovendien mist ontstaan. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 11 op de meeste plekken.

Beste weer op tweede pinksterdag
Ook tijdens de pinksterdagen moeten we rekening houden met buien. Vooral zondag zijn wederom enkele (onweers)buien mogelijk, waarbij de meeste opnieuw zijn weggelegd voor het binnenland. Bij weinig wind komen de maxima op zondag uit tussen 17 en 21 graden.

- advertentie -

Op tweede pinksterdag valt lokaal nog een enkele bui, maar hebben de droge en zonnige momenten de overhand. Met flink wat ruimte voor de zon en weinig wind is het dan heerlijk weer om buiten iets te ondernemen. Aan de temperatuur verandert weinig.

- advertentie - 

Piek hooikoortsseizoen en hoge zonkracht
Dit weekend kunnen de hooikoortsklachten flink toenemen. Vrijdag en zaterdag zal het door de regen op veel plekken nog meevallen. De lucht wordt dan nog schoon gespoeld. Vanaf zondag is het vaker droog en zonnig, waardoor de pollenproductie razendsnel kan toenemen. De piek van het graspollenseizoen begint nu en dat is periode waarin de meeste mensen klachten ondervinden.

Daarnaast is de zonkracht dit lange pinksterweekend iets om mee rekening te houden. Er is sprake van zonkracht 5 en dan kan een onbeschermde huid tijdens zonnige momenten binnen 20-40 minuten verbranden. Insmeren is dan ook zeker aan te raden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button