Economie

Ron Haans: “Het gaat mij erom dat mensen een actieve leefstijl creëren voor zichzelf”

- advertentie -

Winschoten – Ron Haans, een succesvolle fitnessondernemer met inmiddels twintig sportscholen door heel Noord-Nederland en één in Duitsland, heeft dit jaar de Ondernemersprijs Oost Groningen 2024 gewonnen. “Ik ben hartstikke blij en trots met deze erkenning,” aldus Haans. “Ik had dit totaal niet verwacht, maar wel op gehoopt. We hebben met het team iets ongelofelijks gedaan. We waren de eerste sportschool die voor een ondernemersprijs in Nederland is genomineerd.”

- advertentie -

Volgens Ron is de sleutelfactor tot zijn succes de brede promotie van een gezonde leefstijl. “We zijn op veel plekken aanwezig en bereiken per locatie duizenden sporters. Hierdoor kunnen we onze visie op een gezonde leefstijl breed uitdragen.”

Fitnessbranche
Haans begon zijn carrière in de fitnessbranche op 15 mei 1995, toen hij zijn eerste sportschool in Zuidlaren overnam. “In die tijd was ik directeur van een groot vakantiepark, ‘Gran Dorado’ (tegenwoordig Center Parcs). Mijn droom was altijd om een eigen bedrijf te hebben. Toen de sportschool in Zuidlaren failliet ging, heb ik deze overgenomen.”

De eerste sportschool kende echter een moeizame start. “De ingang werd gedeeld met een Chinees restaurant, wat absoluut geen succes was. De plek en situatie waren niet ideaal. Daarom ging ik op zoek naar een tweede vestiging, die ik vond in Hoogezand. Hier begon het echte succes.”

In 1997 opende Haans een nieuwe vestiging in Winschoten. Dit bleek een belangrijke stap in de groei van zijn fitnessketen.

Voor hij de fitnessbranche inging, was Ron Haans een topsporter in hockey en voetbal. Zijn leven veranderde echter drastisch na een ongeval in 1988 met een GADO-bus in Groningen, waarbij hij zijn nek brak. Het herstel duurde jaren, maar uiteindelijk slaagde de ondernemer uit Winschoten erin om zijn droom te realiseren: een succesvolle fitnessketen opbouwen.

- advertentie -

(lees verder onder de foto)
Foto: Een vestiging van Ron Haans

- advertentie - 

Grote uitdaging
“De grootste uitdaging was om te starten met nul guldens. Ik had een mooie functie in het bedrijfsleven en maakte de omschakeling naar eigen ondernemerschap. Het begin was zwaar; elke gulden moest ik omdraaien. Stap voor stap heb ik elke club opgebouwd,” vertelt Haans.

Vandaag de dag is Ron Haans een trotse eigenaar van een bloeiende sportschoolketen en een inspiratie voor vele ondernemers in de regio. Met zijn doorzettingsvermogen en visie heeft hij niet alleen een succesvol bedrijf opgebouwd, maar ook bijgedragen aan de bevordering van een gezonde leefstijl in Noord-Nederland.

Mee met de tijd
Ron Haans gaat met de tijd mee. Naast de gebruikelijke sportapparaten zijn er in zijn sportscholen nu ook moderne E-gym apparatuur te vinden. Bovendien verdiept Ron zich in kunstmatige intelligentie (AI) om te onderzoeken hoe deze technologie een rol kan spelen binnen zijn sportschoolketen. “De kennis die AI biedt is enorm, en we moeten daar gebruik van maken. We willen sportprogramma’s afstemmen op de wensen van de klant,” legt Ron uit.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Hoogtepunt
Een hoogtepunt in de geschiedenis van Ron Haans, is de dansafdeling, die 25 jaar lang in Winschoten gevestigd was. “De grote groep dansers behaalde vele prijzen, zowel nationaal als internationaal. Na 25 jaar zijn we daarmee gestopt, deels omdat er nieuwe sporten opkwamen, zoals Ricochet en zaalvoetbal. We moesten met de tijd meegaan om te kunnen blijven bestaan,” zegt Ron.

“Het probleem was dat we te groot werden en de focus op de fitnessclubs afnam. Daarom heb ik besloten om met alles te stoppen en me volledig op het bedrijf te richten,” aldus Ron. “Nadat ik de nevenactiviteiten had stopgezet, begon de groei van twee clubs naar vier, en zo verder.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Ron Haans. Alle 20 clubs zijn voorzien van led-verlichting en de meeste apparatuur is zelfvoorzienend qua stroom, met uitzondering van de loopbanden. “Daarnaast zijn we bezig overal zonnepanelen aan te leggen en zijn de meeste clubs inmiddels van het gas af,” zegt Ron.

Visite
Haans heeft opnieuw inspiratie gevonden en heeft voor zichzelf een nieuwe visie geformuleerd. Zijn doel is het opzetten van een sportschoolketen die mensen helpt een actieve leefstijl te ontwikkelen en meer te bewegen. “Veel locaties dicht bij de mensen in de regio, betaalbare kwaliteit en altijd open. Sporters moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze langskomen, zonder dat we nee verkopen. We willen alle drempels wegnemen,” aldus Ron.

Alle terreinen van zijn sportscholen zijn beveiligd met camera’s en aangesloten bij een meldkamer, wat de veiligheid van de leden waarborgt. “Alle leden hebben een tag en kunnen op al onze locaties 24 uur per dag sporten. Door geen sluitingstijden te hebben, is het echt gaan draaien. Mensen willen gefaciliteerd worden,” legt Ron uit.

Met tweehonderd medewerkers en meer dan veertigduizend mensen die jaarlijks komen sporten, is de fitnessketen in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Het verdienmodel is een basis-abonnement van een paar tientjes per maand, plus extra’s oplopend tot tweehonderd euro per maand.

Toekomstplannen
Op de vraag hoe de toekomst eruitziet, antwoordt Ron veelbelovend: “Ons team groeit en groeit. Momenteel zit ons kantoor in Veendam, maar ik ben op zoek naar een plek waar het team samen kan komen. Daarnaast wil ik daar een eigen opleidingsinstituut opzetten, zodat alle medewerkers de juiste opleidingen en cursussen kunnen volgen,” legt Ron uit. “Nadat deze stap is gezet, kunnen we weer verder werken aan de toekomst.”

Met deze innovatieve en duurzame benadering laat Ron Haans zien dat hij met de tijd meegaat en klaar is voor de uitdagingen van de toekomst in de sportschoolbranche.

Meer informatie? Bekijk dan de website van Ron Haans Fitnesscentrum.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button