Cultuur

Stadsomroeper Jan Veen achtste in Friese hegemonie

- advertentie -

Oldambt/ Wommels – Zaterdag 8 juni stond Wommels in Friesland in het teken van de Taptoe Wommels. Dit evenement, georganiseerd door de plaatselijke MPB Euphonia bracht een 7 korpsen uit heel Nederland naar het kaatsveld in Wommels. Daar werd ’s avonds een uitgebreide show gegeven.

- advertentie -

In het middagprogramma werd een concours gehouden voor stads- en dorpsomroepers. Namens Winschoten nam stadsomroeper Jan Veen deel aan alle festiviteiten.

Zoals altijd levert een wedstrijd vele verhalen op. Dat begon al voordat de wedstrijd begonnen was. De omroepers zorgden voor hun eigen reclame. Wommels ligt in de gemeente Sudwest-Fryslan. Deze gemeente kent vele kernen, dus werden de omroepers in duo’s op pad gestuurd. Jan Veen mocht samen met André Velders, debuterend omroeper uit de gemeente Maas en Waal, op pad. Daarbij maakten zij onder andere kennis met het piepkleine gehucht Edens, oftewel Iens.

Een fietsgroep werd gevonden en André Velders stak van wal. Na afloop hadden die fietsers er wel iets over te zeggen: “Wir haben schon etwas davon verstanden.”. Inderdaad, het waren Duitse toeristen….De omroepers, André Velders voorop, konden er hartelijk om lachen.

Het zette de toon voor een prachtige dag waarin niet alleen het wedstrijdgebeuren voorop stond. Ook de kameraadschap tussen omroepers werd gevierd. De wedstrijd werd geplaagd door het weer, maar kon droog afgewerkt worden. Jan Veen wist twee goede roepen af te werken. Aan zijn vrije roep heeft hij wat dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar. Toen werd hij met een tijdsoverschrijding geconfronteerd. Die bleef nu, voor zover bekend, uit. Het podium voor het Friese Kampioenschap werd bevolkt door louter Friezen. Jan Sjoerd de Vries werd eerste namens Sneek. Harmen de Vries, zijn vader, werd tweede namens IJlst. Wiebrand van de Land debuteerde op het podium met een derde plaats namens Sloten.

In de eerste roep van Jan Veen was het Jeugdkorps van bicycle showband Crescendo uit Opende een van zijn onderwerpen. Dat was de tweede keer binnen 24 uur dat ze elkaar tegen kwamen. Deze jonge muzikanten van 11 tot 16 jaar zijn een lopend fanfarekorps.

- advertentie -

Ze liepen dus ook mee in de intocht van de avondvierdaagse in Winschoten. Bij de streetparade voorafgaand aan de Taptoe Wommels mocht Jan Veen ze introduceren. In zijn aankondiging verwees hij ook naar hun optreden in Winschoten. Ook op de taptoe liet jeugdkorps Crescendo een prima indruk achter.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button