Cultuur

Een eerbetoon aan de Groningse Neder-beat legende de Ro-d-Ys bracht twee avonden nostalgie en muziekhistorie naar De Klinker

- advertentie -

Winschoten – Diederik Nomden liep al jaren rond met het idee ‘iets’ met de nummers van de Ro-d-Ys te doen. Dit resulteerde in een indrukwekkend avondprogramma in De Klinker waar het publiek werd meegenomen in de belevenissen van de Pekelder band van Harry Rijnbergen, Bennie Groen, Joop Hulzebos en Wiechert Kenter.

- advertentie -

Vooraf was er wel de twijfel, zou het publiek dit wel willen zien en horen, maar de eerste voorstelling was binnen een uur al uitverkocht. En zo kwam er een tweede avond die ook bijna uitverkocht was. De gelegenheidsband, bestaande uit Diederik Nomden, Ralph Mulder, David Corel, Paul Bond en Kees Schaper zorgde er voor dat de tijdloze klanken van de Groningse beatlegende weer live te horen waren.

Buiten bij de ingang stond een soortgelijke tourbus van de Ro-d-Ys en in de hal stond een prachtige motor uit de hippie tijd. Daarmee werd het gevoel van ‘toen’, al wat aangewakkerd. Met muziekkenners Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra als gastheren, gingen de bezoekers mee in een reis door een legendarische tijd.

Opnames
De spaarzame opnames, diverse foto’s en opnames met bekenden die er niet op de avond zelf bij waren, zijn op een pakkende manier door Annemieke Klijnstra en Wessel Gernaat tot een geheel gesmeed en dit werd de hele avond op een groot scherm geprojecteerd. Zo kregen de verhalen en gespeelde nummers extra ondersteuning en bracht het de aanwezigen terug naar de jaren 60 en 70.

Er waren gasten die geïnterviewd werden, die elk op hun manier verbonden waren met de Ro-d-Ys. Anekdotes over de periode op de beatboerderij en later de thuisbasis bij Dommering. Hilarische verhalen over hoe Wim Zomer en zijn familie en vrienden de propaganda van de band uitvoerden, er vloeistof dia’s werden gemaakt, foto’s voor promotie en albums tot stand kwamen.

Uniek was ook de toevoeging van een dwarsfluit bij een aantal nummers, bespeeld door de uit Westerlee afkomstige JacobTV (ter Veldhuis), een optreden met zangeres Annet Hesterman en zelfs een heus draaiorgel met een Ro-d-Ys nummer. Het publiek genoot van de fantastisch gespeelde unieke songs en bij de hits ‘Just Fancy’ en ‘Take her home’ werd dan ook mee gezongen. Wat zijn er een herinneringen opgehaald, wat werd er vaak gezegd; dit moeten ze vaker gaan doen.

- advertentie -

De avond werd in de grote hal feestelijk afgesloten met een optreden van de destijds regionale legende, de band Nicky & de Jesters die lieten horen waarom ze zo populair waren.

- advertentie - 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button