Algemeen

Meldingen over kinderopvang KiWi hopen zich op: ‘Dit is een veenbrand’

- advertentie -

Scheemda – De meldingen van misstanden bij kinderopvangorganisatie KiWi blijven zich ophopen. Recent kreeg een kritische ouder te horen dat haar contract per direct is opgezegd. De GGD Groningen schroeft de inspecties bij de organisatie op, ouderbelangenvereniging BOinK en het Klachtenloket Kinderopvang zijn op de hoogte van de onrust die er breed heerst. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De eerste meldingen van misstanden bij de opvangorganisatie met meerdere vestigingen in Oost-Groningen kwamen vorig jaar oktober naar buiten. Ouders en (ex-)werknemers spraken onder meer over een angstcultuur.

Contract kritische moeder werd opgezegd
Ouders klagen nog steeds over onvoldoende communicatie vanuit de directie, bijvoorbeeld over wisselingen van leidsters op groepen. Ouders die hierover vragen stelden, kregen op een ouderavond te horen dat dit een interne aangelegenheid was. Een moeder die kritisch was op het beleid van de kinderopvang, kreeg afgelopen week per aangetekende brief te horen dat haar twee kinderen per direct niet meer welkom zijn op de bso.

Deze ouder heeft een klacht ingediend bij het Klachtenloket Kinderopvang. Die klacht heeft RTV Noord ingezien. Het Klachtenloket Kinderopvang is benaderd voor een reactie, maar zij doen vanwege privacy geen uitspraken over klachten.

Volgens directeur Rose Scholten van KiWi was het juist deze ouder die voor onrust gezorgd heeft en ‘onze interne regels niet gevolgd heeft.’ De ouder ontkent dit.

Onterecht ontslag leidinggevende
Recent oordeelde de rechter dat Scholten een oud-leidinggevende onterecht op staande voet ontslagen heeft. De vrouw, die overspannen thuiszat, werd beschuldigd van wangedrag richting collega’s. Deze beschuldigingen konden in de rechtbank niet aangetoond worden en daarom oordeelde de rechter dat Scholten de oud-leidinggevende ruim 80.000 euro moet terugbetalen. Scholten zegt blij te zijn dat deze zaak voorbij is en dat KiWi nu weer positief naar de toekomst kan kijken.

- advertentie -

In een ander geval heeft Scholten onterecht overuren en vakantie-uren ingehouden bij ontslag, meldt vakbond CNV. Ook in dit geval zat de medewerkster overspannen thuis. Uiteindelijk heeft CNV Scholten gedagvaard om een bedrag van bijna 7000 euro te betalen. Die dagvaarding is in het bezit van RTV Noord. Scholten wil op deze zaak niet ingaan. Ze zegt: ‘iedere grotere werkgever heeft af en toe een dossier liggen waar je in alle redelijkheid probeert van elkaar afscheid te nemen.’

- advertentie - 

‘Klachten over deze organisatie blijven aanhouden’
‘De klachten blijven aanhouden over deze organisatie’, laat Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de kinderopvang (BOinK) weten. ‘Het is duidelijk dat er iets misgaat als een conflict steeds oplaait. De rust, reinheid en regelmaat die voor de kinderen belangrijk is, komt dan in het gedrang. Dit tast de kwaliteit van de kinderopvang aan.’

Hij benadrukt dat BOinK niet over het personeelsbeleid van een kinderopvangorganisatie kan oordelen. ‘Maar dit is een veenbrand die nu al bijna een jaar woedt.’ Hij laat weten dat er achter de meldingen die bij BOinK gedaan zijn, ‘tientallen ouders’ zitten. Scholten ontkent deze klachten. ‘Ik heb een goede relatie met BOinK’, zegt ze. ‘Er is niks loos bij ons, het gaat goed op alle locaties van KiWi.’

Scholten betreurt ophef
Ook bij de GGD Groningen, die toezichthouder kinderopvang is namens de gemeente, zijn meldingen binnengekomen over de opvangorganisatie. Naar aanleiding van deze meldingen vinden er momenteel meer bezoeken aan KiWi plaats dan normaal.

‘De signalen zijn bij ons bekend en komen nogsteeds binnen’, laat een woordvoerder weten. Ze weet niet om hoeveel meldingen het gaat. ‘Het zijn er meerdere, de signalen komen uit meerdere hoeken. KiWi zit bij ons op de radar.’

Scholten laat weten dat ze de ophef betreurt. ‘We hebben een prachtige organisatie. Het is jammer dat er door een select groepje een andere indruk wordt gewekt. Mijn medewerkers en ik herkennen de aantijgingen niet en we krijgen alle steun vanuit de gemeente.’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button