Gemeente

Vandaag feestelijke opening Oldambtster Ommetjes

- advertentie -

Beerta – Op donderdag 27 juni worden de 10 Ommetjes uit het 5-dorpenplan symbolisch geopend in de kerk van Beerta. Inloop is van 15.00 tot 17.00 uur. Rond half vier zal burgemeester Cora-Yfke Sikkema de officiële opening verrichten.

- advertentie -

Er wordt een film getoond met onder andere dronebeelden van het gebied en de ommetjes. Daarna is er ruimte om het verhaal achter de lessenaars te horen en is de projectgroep van de 5 dorpen aanwezig om uit te leggen hoe een en ander is uitgevoerd.

Aanleiding
In 2020 hebben burgemeester Cora-Yfke Sikkema en programmamanager Aardbevingsopgave en Nationaal Programma Groningen Erwin Vening aan de dorpen en wijken gevraagd “wat gaan we doen met de 33 miljoen aardbevingsgeld?”. De vijf dorpen Beerta, Nieuw Beerta, Ganzedijk/Hongerige Wolf, Drieborg en Bad Nieuweschans hebben samen het 5-dorpenplan geschreven. Dit is ontstaan vanuit de vijf dorpsvisies. In het plan worden onder meer drie pijlers benoemd:

1.       Een nieuw fietspad van Bad Nieuweschans naar Beerta
2.       Ommetjes rond de vijf verschillende dorpen
3.       Het vertellen van de geschiedenis van het gebied (het verhaal van de verdronken dorpen)

De projectgroep is al vier jaar actief met dit plan bezig. En met prachtig resultaat. Dankzij de inzet van de projectgroep wordt onze gemeente steeds mooier en toeristisch aantrekkelijker.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: ‘We zijn ontzettend blij met de projectgroep uit deze dorpen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving en werken daarin actief samen met de gemeente om zo zaken voor elkaar te krijgen. Dat is wat we willen.’

- advertentie -

Realisatie
De Ommetjes zijn onder leiding van de projectgroep en met ondersteuning van Landschapsbeheer Groningen aangelegd en betreffen deels bestaande, en deels nieuw aangelegde routes. De projectgroep is gestart onder de vleugels van Toukomst, en is in 2023 toegevoegd als project aan de Landschapswerkplaats.

- advertentie - 

De informatieborden zijn tot stand gekomen met input van de verschillende dorpsverenigingen.

De extra informatieborden met als thema ‘verdronken dorpen’, zijn gekozen in overleg tussen projectgroep en historici. Deze borden worden later deze zomer nog aan de Ommetjes toegevoegd. Op bepaalde plekken langs de routes komen schuilhutten, ontworpen door één van de leden van de projectgroep en gemaakt door de klusgroep van Beerta.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button