Op stap

­Festival Hongerige Wolf 2024: bekende nuchterheid, verfrissend programma

- advertentie -

Hongerige Wolf – Op 12, 13 en 14 juli vindt in het Noordoost Groningse dorpje Hongerige Wolf alweer voor de twaalfde keer het gelijknamige festival plaats. Wat ooit begon als uit de hand gelopen verjaardag, is inmiddels uitgegroeid tot volwassen festival. Wat blíjft is het dorpse, knusse en nuchtere karakter. Wat blijft verrassen is het programma dat elk jaar weer de zinnen prikkelt.

- advertentie -

Eén festivalweekend, twee premières
Dit weekend maar liefst twee premières. Op vrijdagavond zal Neo-Fanfare 9×13 het festival officieel openen met hun gloednieuwe voorstelling ‘Nieuw Babylon’. Een muzikale vuist tegen halsstarrige zelfontplooiing en een ode aan de creatieve, spelende mens. Diezelfde avond zal gezelschap Mount Lucy voor het eerst hun muziektheatervoorstelling KURT – een ode aan grungelegende Kurt Cobain – de wereld in knallen. Met in de hoofdrol Jip van den Dool (ITA, Orkater) die opgroeide in Groningen en daar de vooropleiding theater bij de Noorderlingen volgde.

(lees verder onder de foto)

Foto: Ina Muntinga/ OldambtNu.nl (archief)

Nieuw: Wetenschap in het programma
Ontdek deze editie de boeiende wereld van wetenschap en laat je verrassen door de experimenten, voorstellingen en interactieve activiteiten. Wetenschap gecombineerd met kunst en muziek welterverstaan. Een lezing over spiergeheugen met daaraan gekoppeld een dansvoorstelling van Leids danscollectief DansBlok, kennis over oceaanstromen omgezet naar een compositie voor een strijkkwartet en de RUG ontwikkelde een methode waarmee je je eigen kunstbeleving kunt meten. Alle programmaonderdelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met wetenschappers vanuit verschillende disciplines. Een ervaring voor oog, oor en brein.

Line-up Schapenveld
Eén van de meest favoriete plekken op het festival blijft het Schapenveld. Veel bands die nu de grote podia bestormen, hebben hier gestaan. Denk aan artiesten als Marathon, néomi en Loupe. Ook dit jaar staat er weer een scherpe line-up met namen als Imaginarium, PARRA.DICE, Rens, Jaïr & Ome Uncle, Bowl, TAXITAXI en Shoom. Een bijzondere naam uit het programma is ook Alamo Race Track. Zanger en gitarist Ralph Mulder groeide zelf op in Oost-Groningen en vond daar in opborrelende herinneringen inspiratie voor nieuwe muziek resulterend in hun laatste album ‘Greetings from Tear Valley and the Diamond Ae’.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: Ina Muntinga/ OldambtNu.nl (archief)

Dorp als podium en bron van inspiratie
Verder is het dorp het hele weekend één groot podium. Met theater in tuinen van bewoners, dansvoorstellingen in de dorpsstraat en een buitenbios onder het gebladerte van het Ambonezenbosje. Daar zal ook opnieuw het tijdelijke buitenmuseum ‘Voor Handen’ verrijzen waar kunstwerken worden getoond die uitsluitend zijn gemaakt van materialen die ter plaatse voor handen zijn. De werken blijven staan totdat ze na het festival vanzelf zullen vergaan. Deze editie wordt de geschiedenis van deze locatie belicht: in 1953 vestigden zich hier zo’n 300 gerepatrieerde Ambonezen. Vier kunstenaars met Molukse roots kregen voor het festival de opdracht om hun band met deze plek te onderzoeken en gaan in het bos aan de slag.

- advertentie - 

Dansen tussen de graanvelden
De Betonplaat is dé plek om de nachten te vieren. In de openlucht met uitzicht over de graanvelden. Op vrijdag neemt Death Proof Disco je mee de dansvloer op met swingende house en funk. Op zaterdag is daar DJ en vocalist Jollyfish met een lekkere portie afro house en aansluitend Feiertag om met live drums en een energieke show de boel op te zwepen. Wie op zondag nog voeten over heeft, wordt ook dan nog bediend met fijne deuntjes door platendraaiers ‘Plaatjes vullen Gaatjes’, om het festival nog even goed af te sluiten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button