Algemeen

Interessante gesprekken tijdens live uitzending met Dijkstra & Evenblij Terplekke

- advertentie -

Winschoten – Vanuit hotel ’t Ronde Loegh aan het Marktplein vond gisteravond de live uitzending plaats van het NPO Radio 1 programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke. Erik Dijkstra en Frank Evenblij vonden het een lange rit om naar Winschoten te komen. Frank Evenblij was nog nooit in Winschoten geweest, Erik wel eens een keer. Muzikale omlijsting was er door Diederik Nomden.

- advertentie -

Maar waar het in deze uitzending om draaide waren de gesprekken omtrent de zoutwinning problematiek op het Zuiderveen en de regenboogsenioren, die zich, ook in Oldambt, niet helemaal thuis voelen. Ook kwam het verhaal van Reinder Wolters, geboren in Nieuweschans, ter tafel. Hij emigreerde in de 19e eeuw naar Amerika en werd daar een honkballegende.

Verder het verbod op de carmeetings op het industrieterrein dat onlangs door het college is ingesteld. Ook de vergeten boeken van Hermine de Graaf, die binnenkort weer in de boekwinkels liggen, vormden een gespreksonderwerp.

Mijn en Dijn Belang
Karin Vogd, bestuurslid van Mijn en Dijn belang en Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, lieten weten waarom deze zoutwinning ‘not done’ is. Zout wordt hoofdzakelijk uit de grond gehaald voor de chemische industrie als fabricage voor chloor. Zoutwinning gebeurt al sinds 1956 in deze gemeente.

Karin Vogd: “Wij hebben hier te maken met een bodemdaling van 34 centimeter en dat komt door gaswinning met 14 cm en 20 cm door de zoutwinning. Om bijvoorbeeld een schadeclaim in te dienen heb je voor gaswinning te maken met de zogeheten omgekeerde bewijslast. Voor de zoutwinning geldt deze regel niet, terwijl dit op andere plaatsen in Nederland wel het geval is. Nobian wil hier niet aan meewerken”.

Regenboogsenioren
Marjet Bos is oprichtster van Roze 50plus, afdeling Oldambt. Dit is een belangenbehartigingsorganisatie van oudere LHBTI’ers. En ze vindt het heel erg wanneer ouderen in een situatie wonen waar ze zichzelf niet kunnen zijn. “Zelfs mensen die toen ze jong waren uit de kast zijn gekomen, gaan daar soms in terug als ze naar een verzorgingshuis moeten. Dat maakt eenzaam”, aldus Marjet.

- advertentie -

‘Rynie’ Wolters
Hij verhuisde eind 19e eeuw van Nieuweschans naar Amerika en in 1870 speelde hij als pitcher een van zijn belangrijkste wedstrijden in het Amerikaanse honkbal. Hij raakte door de jaren heen in de vergetelheid, maar journalist Ruurd Edens vond hem terug en dook  in zijn glorieuze levenswandel en vond zelfs zijn overwoekerde graf terug.

- advertentie - 

“Ik heb zelfs een brief gelezen van de dochter van Reinder Wolters uit 1958. Zij is inmiddels ook overleden en ligt bij haar vader begraven. In deze brief laat hij haar weten dat hij de eerste was die een shut out had gegooid en dat hij heel trots is geweest op zijn carrière”, zegt Ruurd Edens.

Fieke Gosselaar heeft tijdens de uitzending een ode aan Winschoten gebracht. “Ik ken hem ergens van. Het moet van lang geleden zijn. Hij sprak Nederlands, maar zijn accent was echt Gronings. Komst du ut Finnewold of Oostwold ofzo. Finnewold zei hij. Hij keek mij een beetje scheef aan. Fieke zei ik”, aldus een passage uit de ode.

Carmeetings
Frank, een regelmatige bezoeker aan deze illegale meetings en gemeenteraadslid Albert Kuiper, zijn aan de tafel van Erik en Frank aangeschoven. Onlangs heeft het college een noodverordening uitgevaardigd om de carmeetings waar de laatste tijd wel zo’n 700 auto’s aan deelnamen een halt toe te roepen. Ook uit Duitsland kwamen deze deelnemers.

Hoewel Frank zelf geen bijzondere opvallende auto heeft, ging hij altijd wel naar deze bijeenkomsten toe. Motorisch wel iets aangepakt en heeft iets meer vermogen dan standaard. Voor de rest is hij gewoon een vrachtwagenchauffeur.  Wel opmerkelijk was de uitspraak dat er tijdens het dodelijk ongeval van een paar jaar geleden waarbij een 18 jarige jongeman om het leven kwam, toen hij met zijn auto in het water terecht kwam, er geen meeting gaande was. Dit terwijl dat alom is gepubliceerd en is gezegd.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button