Algemeen

Groen ! Dat moet je gewoon doen

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er nog niet van gehoord of gelezen? In de krant of via de sociale mediakanalen, dat er in een buurtje of in een wijk in Nederland een leuk initiatief is geweest, waarbij omwonenden een braak of slecht onderhouden groenstrookje omtoveren tot en waar paradijsje voor bijen en insecten. En dat vervolgens na enkele weken de gemeentelijke groenvoorziening langskomt en alles weer tot de grond toe afmaait, al het werk, inzet en goede bedoelingen ten spijt.

- advertentie -

Het begint vaak met enkele buurtbewoners die hun buurtje of wijk graag aantrekkelijk willen maken voor een gebiedseigen natuurlijke variatie, meer bloemen, kruiden en andere planten die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Deze insecten dienen weer als voedsel voor de vogeltjes die er hun jongen mee voeden. De bosjes en haagjes vormen dan weer bescherming voor nestjes en schuilplekjes voor bijvoorbeeld egels die weer gek op slakken zijn.

Er ontstaat een heuse kringloop met veel en uitbundig leven, aldus Jacco Swierenga. Samen met Aart Jan Langbroek en Klaas Steenbergen zijn zij een initiatief begonnen om eens te kijken hoe dit leeft in de gemeente Oldambt. Zij zijn zeer nieuwsgierig naar mensen die hier nu al iets mee doen of graag mee zouden willen doen. Ze denken dat er best wel wat leeft en dat er misschien ook wel beginnende ideeën zijn maar dat die in de aanpak soms wat blijven hangen.

De grotere parkjes bij wijken hebben vaak een monotone natuur en de vijvers een door riet dicht begroeide oeverrand. Hoe daarvan een rijkere natuur van te maken? Ook kun je denken aan een gezamenlijke groente-/bloementuin, een veldje met bessenstruiken en vruchtbomen of een voedselplukbos.In Nieuw Scheemda is er al een voorschot genomen voor het creëren van een voedselbos, volgens Aart Jan en Klaas.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Ook willen ze graag in gesprek met mensen die het interessant lijkt om een meer verbindende factor tussen de diverse nieuwe en lopende projecten te zijn. Wat gaat goed en wat niet en hoe hebben anderen dat dan gedaan? Wat vind de gemeente er van en zijn er subsidies voor? Allemaal vragen die niet elke keer opnieuw gesteld en beantwoord hoeven worden.

- advertentie -

Aart Jan weet nog te vertellen dat het Oldambt één van de weinige plekken in Nederland is waar een zeldzame distelsoort, de prachtige donzige klit (Arctium tomentosum), voorkomt. Daar moeten we zuinig op zijn en koesteren als een bewonderwaardigheid hier in het Oldambt. De distel doet het goed op vochtig klei en groeide vaak samen met de klaproos en korenbloem langs de bewerkte randen van korenvelden. Dus daarmee toch ook weer een beetje verbonden met de graanrepubliek.

- advertentie - 

Het hele idee kwam van Klaas. Hij is door enkele projecten, die in Midden-Groningen momenteel in uitvoer zijn, enthousiast geworden en dacht, dit kan ook hier in het Oldambt.

Bij hun kraam van IVN (natuureducatie), KNNV (veldbiologie) en Club Oldambtster Groen , op de Groenmarkt zondag 7 juli in het Rosarium van Winschoten, zullen ze graag naar uw ervaringen en ideeën luisteren. Mocht u deze dag niet in de gelegenheid zijn om hun kraam te bezoeken dan kunt u ook altijd contact opnemen: jacart2002@kpnmail.nl of telefoon 06 11249978.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button